Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El TSJC imposa una de cada quatre classes en espanyol a cinc escoles

Vilaweb 31-Gen-2014

Divendres 31.01.2014 14:06

El TSJC imposa una de cada quatre classes en espanyol a cinc escoles

Diu que les mesures cautelars dictades fins ara no s'havien complert i demana als directors que canviïn el projecte lingüístic de les escoles afectades

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha imposat a cinc escoles que una de cada quatre hores lectives s'imparteixin en llengua espanyola. En cinc interlocutòries publicades avui, el tribunal fixa per primera vegada una quota lingüística a les aules i obliga a 'garantir un ús mínim del castellà'. En resposta a les peticions de famílies de cinc escoles, ha resolt que calia fixar l'utilització mínima de l'espanyol en un 25% de l'horari lectiu, de manera que com a mínim una assignatura troncal s'haurà de fer en aquesta llengua.

Ho ha determinat en la resolució de cinc recursos de diverses famílies que havien guanyat sentències al TSJC i el Tribunal Suprem però que es queixaven que el Departament d'Ensenyament no havia complert les mesures cautelars dictades. El TSJC considera que el català ha de ser el 'centre de gravetat' del sistema educatiu, però que l'espanyol, després de la sentència contra l'Estatut, també ha de ser vehicular en una proporció 'raonable'.

El TSJC ha emès cinc interlocutòries de famílies diferents que reclamaven el compliment de mesures cautelars acordades pels tribunals perquè els seus fills fossin atesos en castellà, però sense estar separats de la resta d'alumnes. La Generalitat havia recorregut contra les mesures cautelars i ara el TSJC les ha confirmat.

En la interlocutòria, el tribunal té en compte les respostes de les escoles explicant el seu model lingüístic. En alguns casos, admet el tribunal, la proporció de l'espanyol és raonable, però en altres només es fan en espanyol assignatures com ara plàstica, a banda de llengua. Per això, obliga els directors dels centres a canviar el model lingüístic per atendre els alumnes que ho demanin 'juntament amb els seus condeixebles'.

Això vol dir que no es podran separar els alumnes que demanin classes en espanyol ni se'ls podrà atendre individualment, com es feia fins ara. Es faran en espanyol les classes en l'aula on hi hagi l'alumne en qüestió. A més, la classe ha de ser d'una matèria troncal o anàloga, com ara matemàtiques, geografia i història o coneixement del medi natural fins arribar al 25% de l'horari lectiu setmanal, és a dir, unes sis o set hores a la setmana.

A quines escoles?

La decisió judicial afecta l'Institut Alba del Vallès de Sant Fost de Campsentelles, el centre educatiu Escolàpies Sant Josep de Sabadell, el col·legi Sant Bonaventura, Franciscans de Vilanova, el centre educatiu Mare de Déu del Roser de Barcelona i l'Escola Pia de Sarrià de Barcelona.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4170481/2...

Més sobre Llengua i Justícia (europea, metropolitana i colonial) (641)