Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

«Tanquen hospitals i Tardà vol que Coca-Cola etiqueti en català»

Nació Digital - Bernat Ferrer 22-Gen-2014

«Tanquen hospitals i Tardà vol que Coca-Cola etiqueti en català»
Sáenz de Buruaga (Cope) es pregunta: "Del Burger King n'haurem de dir Burger Rei?"
B.F. | Actualitzat el 22/01/2014 a les 11:40h
Arxivat a: Política, Joan Tardà, Coca-Cola, català, etiquetatge en català
Joan Tardà, mostrant una Coca-Cola al Congrés espanyol.

El diputat d'ERC, Joan Tardà, va reclamar aquest dimarts al Congrés espanyol que la nova Llei del Consumidor que està promovent el govern espanyol contempli també la necessitat que els productes alimentaris estiguin etiquetats en totes les llengües oficials de l'Estat. Per mostrar que era possible, va mostrar una llauna de Coca-Cola i va explicar que estava etiquetada en islandès, "una llengua parlada per menys de 300.000 persones". "Però en català, no. Per què? Té alguna cosa a veure amb vostès? La resposta per nosaltres és un sí categòric, perquè oscil·len entre la passivitat i la bel·ligerància."

Aquesta intervenció ha sulfurat els tertulians de la Cadena Cope, que avui han dedicat la majoria de minuts a criticar "el tonto de la Coca-Cola", com l'han arribat a qualificar. El conductor del programa, Ernesto Sáenz de Buruaga, ha introduït el tema amb aquesta energia: "No puc entendre que un diputat, sigui de la ideologia que sigui, pretengui que es rotuli Coca-Cola en català. Si algú m'ho pot explicar, m'encantaria escoltar-lo. Perquè del Burger King n'haurem de dir Burger Rei, amb i llatina?

Tot seguit, els tertulians han dissertat sobre el fet que "Tardà ha actuat pel seu públic", i una ha arribat a dir: "A Catalunya es tanquen hospitals, no hi ha per pagar a les farmàcies, tenen problemes per alimentar els nens que van als col·legis, i aquest senyor es dedica a dir que Coca-Cola etiqueti en català. I això és Catalunya en aquests moments. Els independentistes s'ocupen del que s'ocupen, i no s'ocupen del demés."

A la tertúlia també hi participava l'ambaixador i exalcalde de La Corunya Francisco Vázquez, que ha dissertat sobre si calia dir "Lérida" i "La Coruña", en comptes de "Lleida" i "A Corunha", per concloure que sí. Vázquez ha acabat proclamant que, reclamant la Coca-Cola etiquetada en català, "el que es busca és fer aliè, estrany, fora del propi, la llengua espanyola, i a través de la llengua, tot el que representa Espanya, la història comuna..."

Avançada la tertúlia, un altre dels participants s'han lamentat que "a Catalunya s'ha sigut tolerant amb les reivnidicacions nacionalistes i mai no s'hi ha plantat cara".

Primera part de la tertúlia de la Cadena COPE

Segona part de la tertúlia de la Cadena COPE

Nació Digital - Bernat Ferrer

Origen


http://www.naciodigital.cat/noticia/6402...

Més sobre Etiquetatge (111)