Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'amor per la literatura com a forma de dignitat

Diari Ara Balears - PERE ANTONI PONS. Palma 21-Gen-2014

L'amor per la literatura com a forma de dignitat
El contraacte dels premis Ciutat de Palma, a Can Alcover

PERE ANTONI PONS Palma | Actualitzada el 21/01/2014 00:28

El recomano 2
0 Comentaris

Ampliar font Reduïr font
Llegir més tard

El dramaturg Josep Ramon Cerdà va contextualitzar històricament els premis i la protesta.

La reconversió dels Ciutat de Palma en uns premis bilingües -com ho eren en els temps de Franco, cada vegada més actuals- ha tingut un aspecte positiu: l'organització anual d'un acte que contraprograma la cerimònia oficial i que demana que els premis tornin a convocar-se només en català. Igual que els dos darrers anys, l'escenari del contraacte va ser Can Alcover i va reunir un nombre considerable d'assistents, entre els quals hi havia desenes d'autors mallorquins. De representants institucionals, com és bo de deduir, n'hi havia tants com taurons hi ha dins una peixera familiar. És a dir, cap. En canvi, hi havia molts llaços i camisetes verdes. I dirigents de MÉS (Gabriel Barceló i Antoni Verger) i del PSIB-PSOE (Aina Calvo).

Organitzat per l'OCB, l'AELC i el PEN Club, l'acte començà amb la lectura, per part del dramaturg Josep Ramon Cerdà, d'un manifest que sobretot va tenir la virtut d'ubicar històricament els premis i de contextualitzar la protesta i la reivindicació. Fent esment de l'article del regidor Fernando Gilet -publicat en la majoria de diaris de l'illa-, Cerdà va denunciar l'actitud "legitimadora de la dictadura franquista" que hi ha rere la transformació per part del PP dels Ciutat de Palma bilingües. Després de les paraules contundents de Cerdà, la literatura va passar a ser la protagonista de la vetllada. D'un en un, vint escriptors s'enfilaren a un cadafal decorat amb llibres de dissenys imaginatius i llegiren, cada u, el poema d'una obra guardonada en alguna de les passades edicions del premi. Vet aquí algunes parelles d'escriptor lector i escriptor llegit: Miquel Àngel Llauger i Bartomeu Fiol, Joan Perelló i Josep Maria Llompart, Laia Martínez López i Francesc Parcerisas, Biel Mesquida i Arnau Pons, Heike Notebaum i Jaume Vidal Alcover…

Tots els estils

En aquests darrers anys, els recitals de poesia s'han convertit, en el panorama de la literatura catalana, en una espècie de comodí multiusos. Serveixen per a tot: celebrar, protestar, reivindicar… En aquest sentit, va ser un encert dels organitzadors no caure en el format repetitiu i ja estantís de sempre, posant-hi càrrega ideològica (el parlament de Cerdà), fent palesa la continuïtat històrica i la diversitat de veus que sostenen i sustenten la literatura catalana (els vint poemes que se sentiren abastaven tots els estils) i, a la fi, afegint-hi unes gotes festives però culturament intencionades (amb el concert de Little Lion Trio, format per un mallorquí, una argentina i un suec).

Quan es dóna un premi literari, la pregunta inevitable és: qui l'ha guanyat? Ahir, a Can Alcover, no es donà cap premi. Però la pregunta és també pertinent. I la resposta és: varen guanyar la dignitat i l'amor per la literatura.

Diari Ara Balears - PERE ANTONI PONS. Palma

Origen


http://www.arabalears.cat/cultura/Lamor-...

Més sobre Política Lingüística Ajuntaments Països Catalans (759)