Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Antoni López Massó guanya el premi Carlemany amb la seva primera novel·la

Vilaweb 27-Nov-2013

Dimecres 27.11.2013 06:00

Antoni López Massó guanya el premi Carlemany amb la seva primera novel·la

'L'home dels ulls grisos' és la història real d'un català ex-agent secret de Rússia i dels EUA · L'autor és de Terrassa i té setanta anys

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Antoni López Massó (Terrassa, 1943) és el guanyador del tercer premi Carlemany per al foment de la lectura, convocat pel Govern d'Andorra, la Fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna. 'L'home dels ulls grisos' és la primera obra literària d'aquest jubilat de setanta anys. Ens hi descobreix la insòlita vida d'un pacient del centre d'Oncolliga a qui va acompanyar com a voluntari: un nen deportat a Rússia durant la guerra espanyola de 1936-1939 que va formar part dels serveis d'espionatge russos i més endavant fou agent de la CIA.

El premi Carlemany (instituït el 1933) fou reformulat ara fa tres anys per encarar-lo al foment de la lectura entre el jovent. Enguany ha recaigut en un nouvingut en el món de la literatura: el terrassenc Antoni López Massó. Ahir al vespre li fou lliurat el premi a l'Hotel Plaza d'Andorra la Vella.

El jurat del guardó (que és de 10.000 euros) el formen, des de fa tres anys, una combinació d'un consell lector integrat per tres professors andorrans, un membre de l'editorial i dues persones de prestigi, i un jurat format per nou estudiants de catorze anys a setze. Aquests joves són els qui van emetre el veredicte final.

L'editor de Proa, Josep Lluch, va parlar ahir de la importància del guardó com a garant de la 'continuïtat en la lectura', en el pas de la lectura 'prescriptiva' escolar a la lectura juvenil –voluntària.

Al seu torn, la directora de Promoció Cultural i Política Lingüística d'Andorra, Montserrat Planelles, va constatar l'interès que havia suscitat aquest nou format del guardó en el món educatiu del Principat, i va dir que s'havia convertit en el guardó literari 'més intensament viscut per una bona part del públic a què va dirigit'.

Sobre els joves escollits per formar el jurat, va dir que havien assumit l'encàrrec de la direcció dels seus centres educatius: 'Valoren com un repte contribuir a l'èxit literari de l'obra guanyadora.' I va afegir: 'Actuen amb una responsabilitat que impressiona als ulls dels adults que ho presencien.'

Dipositari d'un gran secret

'L'home dels ulls grisos' explica la peripècia vital d'un català que, quan va arribar al final de la vida, va llegar a l'autor el seu gran secret. L'home, un pacient d'un centre d'ajuda a malalts oncològics, i l'escriptor, voluntari del centre i acompanyant seu, van congeniar fins al punt que el malalt li va confessar la seva autèntica identitat.

Quan el seu amic es va morir, Massó es va decidir a explicar-ne la vida en un llibre, malgrat que no havia escrit mai. Però la història s'ho valia: aquell home solitari i singular no era la persona que tothom creia que era, i ocultava un periple vital formidable. Durant la guerra del 1936-1939, havia estat un dels nens deportats a Rússia. Va entrar a formar part dels serveis secrets russos i va exercir d'espia infiltrat als Estats Units. Després de canviar d'identitat unes quantes vegades, va treballar pel govern nord-americà i finalment va passar a ser agent de la CIA. Anys després es retirà a Mallorca, on va mirar de recuperar la identitat perduda durant la infantesa.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4158557/2...

Més sobre Premis i distincions (1239)