Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Homenatge a Tombatossals en la Fira del Llibre antic de Castelló

Vilaweb 14-Nov-2013



Dijous 14.11.2013 11:30

Homenatge a Tombatossals en la Fira del Llibre antic de Castelló

Tindrà lloc a les 12 hores del dissabte 16, a la plaça Santa Clara

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El dissabte 16 de novembre de 2012, a les 12 hores, tindrà lloc un acte d’homenatge a la novel·la Tombatossals, de Josep Pascual Tirado a la Fira del llibre antic i d’ocasió de Castelló, per commemorar el Dia de les Lletres Valencianes. Abans es realitzarà una cercavila d’actors i actrius de la sèrie que emet actualment Vox UJI ràdio, de la companyia La Circular, i de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló.

El recorregut passarà pel carrer d’Amunt, des de la capella de Sant Nicolau, carrer Colon, plaça de l’Herba, plaça Major, carrer Vera fins que arribarà a la plaça Santa Clara. A la Fira del llibre antic de Castelló es representarà el diàleg dels gegants i les sirenes i la contalla de la canya i el voladoret, personatges de l’obra literària de l’escriptor castellonenc Josep Pascual Tirado.

Tombatossals s’emet el divendres en Vox UJI Ràdio, l’emissora de la Universitat Jaume I, en format de sèrie radiofònica, durant tot l’actual curs acadèmic, fins a juny del 2014. El projecte de Tombatossals, coordinat pel nostre company Manuel Carceller, compta amb la col·laboració de més de vint actors i actrius, professionals i amateurs, la majoria d’ells membres dels grups castellonencs Tragapinyols i Fadrell. La narradora de l’obra és Virgínia Porcar, mentre que Rafael Lloret interpreta el personatge de Tombatossals, Joan Manuel Gurillo el de Cagueme, Ximo Montañés el de Bufanúvols i Valentí Pinyot fa d’Arrancapins. El programa compta, a més, amb continguts pedagògics sobre l’obra a internet.

La novel·la Tombatossals justifica míticament la creació de la ciutat de Castelló, a través d’episodis com la transformació de la Plana en un fèrtil espai agrícola i la conquesta del territori de les illes Columbretes. La temàtica mitològica la fa ser una obra singular dins la literatura del segle XX en llengua catalana.

Josep Pascual Tirado, conegut amb el sobrenom del llaurador lletraferit, va ser un escriptor autodidacte, amb un gran coneixement de la literatura oral i de la cultura local. Dins la seua obra cal destacar també el llibre De la meua garbera, publicat l’any 1935, que recull narracions de caràcter costumista sobre descripció de festes, tradicions i tipus populars castellonencs.

La celebració del Dia de les Lletres Valencianes es commemora el 20 de novembre de 1490, data de la primera edició del Tirant lo Blanc, la novel·la de Joanot Martorell considerada com una de les obres cabdals de la literatura universal. És la segona vegada que esta efemèrides es celebra a Castelló, després de l’homenatge al poema Seidia de Garcia Girona, el novembre del 2012.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4156017/2...

Més sobre Llibres (1376)