Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El català avança: ja som deu milions

Vilaweb 13-Nov-2013

Dimecres 13.11.2013 15:11

El català avança: ja som deu milions

L'informe del IEC constata que la llengua avança malgrat l'entorn sociopolític advers

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El català avança cap a la normalitat lingüística malgrat el context sociopolític advers i la incertesa per la judicialització del seu estatus. És una de les conclusions de 'L'informe sobre la situació de la llengua catalana (2012)' (pdf), elaborat per la Xarxa CRUSCAT del IEC per encàrrec d'Òmnium i la Plataforma per la Llengua i que ha estat presentat avui.

Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT, ha destacat que el català feia camí tot i l'entorn sociopolític hostil i que el 2012 es va superar la xifra dels deu milions de parlants (10,1 milions). És a dir que el 72,4% de la població dels territoris de català en parlen la llengua. L'informe també recull que 12,8 milions entenen la llengua (91,7%) i que 7,3 milions diuen que la saben escriure (52,6%). Amb tot, també fa evident que hi ha 'profunds desequilibris territorials accentuats per les ofensives polítiques contràries al català i el setge legislatiu'.

Així, Murie Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, ha dit que l'informe recollia alguns punts negatius, conseqüència de la política obsessiva contra el català, allunyada de les necessitas reals. Ha fet menció, per exemple, del tancament de Ràdio Televisió Valenciana, o els dèficits de competència oral activa a les comarques meridionals.

Per la seva banda, el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha destacat que l'informe posava de manifest, de nou, 'l'anomalia lingüística del català, un cas únic a la Unió Europea'. Ha esmentat la manca de reconeixement i la persecució amb lleis com la del ministre Wert, el decret de llengües a les Illes o la LAPAO a la Franja.

L'informe també recull que el català és una llengua mitjana dins Europa. Ocuparia el setzè lloc de les llengües de l'Europa dels vint-i-set d'acord amb el nombre de parlants. La setena posició en funció dels qui la tenen com a segona o tercera llengua, segons l’Eurobaròmetre 2012. En aquest àmbit geogràfic té una forta atracció de nous parlants, on ocupa la setena posició. A escala mundial, el català és la dinovena llengua per nombre d’usuaris a la xarxa social Twitter.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4155818/2...

Més sobre Llengua/país (286)