Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El Consell de l'Advocacia reclama que el català sigui un "requisit" pels jutges i el personal judicial

Vilaweb 28-Oct-2013

Dilluns 28.10.2013 09:00

El Consell de l'Advocacia reclama que el català sigui un "requisit" pels jutges i el personal judicial

Els 14 col·legis d'advocats del país pensen que és la única manera de normalitzar l'ús de la llengua

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El Consell de l'Advocacia Catalana, que representa els 14 col·legis d'advocats del país, reclama que el català sigui un "requisit" pel personal judicial destinat a Catalunya. El seu president, Miquel Sàmper, ha assenyalat que volen que el català sigui considerat "un requisit", i no només un "mèrit" per exercir a l'administració, cosa que "converteix el dret en una fal·làcia". En la IV Jornada de l'ús del català a la Justícia celebrada aquest divendres a Vic, el conseller Germà Gordó ha donat suport a la proposta i ha avançat que des del Parlament els partits prepararan una proposició de llei per garantir el dret de l'ús del català a la Justícia que, un cop aprovada, es presentarà al Congrés.

El coneixement del català a la Justícia, ara per ara, només es requereix al personal no judicial de l'administració, ja que la resta de funcionaris (jutges, magistrats, fiscals i secretaris judicials) tenen caràcter de "cos estatal". En aquest cas, el coneixement de la llengua catalana només compta com a un "mèrit", segons ha explicat el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Miquel Sàmper.

Segons el president, això dificulta que es pugui garantir el dret efectiu de l'ús del català als ciutadans davant l'Administració de Justícia, un dret reconegut a l'Estatut a l'article 33. Per aquest motiu, el Consell de l'Advocacia ha demanat a tots els partits que donin suport a una reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial per tal que el coneixement del català sigui un requisit per a tot el personal destinat a l'administració.

Per la seva banda, el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha donat suport a la demanda del Consell de l'Advocacia Catalana i ha assenyalat que es tracta de fer efectiu un dret lingüístic de tots els ciutadans. Per Gordó és "imprescindible" que el coneixement del català sigui un "requisit" i no un mèrit per poder exercir a Catalunya, com també ho ha de ser el coneixement del dret civil català.

Compromís necessari dels professionals

Gordó ha animat a tots els professionals de l'administració de Justícia a utilitzar el català en tots els seus àmbits d'actuació. "L'advocat, el jutge, el procurador o el funcionari han de creure que el català té la mateixa dignitat que qualsevol altra llengua per ser usada en l'àmbit judicial". En aquest sentit, Sàmper ha assenyalat que s'està treballant "intensament" perquè els advocats perdin la por a pensar que la utilització de la llengua catalana "pot ser negativa".

Gordó ha dit que les institucions poden tirar endavant moltes iniciatives per fomentar l'ús del català entre els professionals de la Justícia, però també depèn del "compromís personal" de cada treballador. Pel conseller, "respectar el dret lingüístic dels ciutadans és respectar també la tutela judicial efectiva".

Mesures per incentivar l'ús de la llengua

Amb tot, Germà Gordó ha assenyalat que la voluntat del Departament de Justícia és continuar impulsant mesures perquè el català sigui un requisit per accedir a la judicatura i a la fiscalia de Catalunya i ha subratllat que "tant funcionaris com jutges ha de saber els dos idiomes oficials de Catalunya".

El conseller pensa que s'ha de superar la situació d'inferioritat en què es troba el català i apropar l'administració a les persones, garantint que tots els ciutadans que ho vulguin puguin ser atesos en català. En aquest sentit, el titular de Justícia ha explicat que s'han impulsat diverses iniciatives per reforçar el català a l'administració com la creació del certificat de llenguatge jurídic en català, la creació del portal jurídic de Catalunya, els cursos de capacitació de la llengua catalana, els 45 dinamitzadors lingüístics que hi ha a disposició dels òrgans judicials i un seguit de convenis amb els operadors jurídics per impulsar el català en el seus àmbits professionals.

El titular de Justícia ha apuntat que un Consell de Justícia propi, que depengués de la Generalitat, canviaria aquesta panorama ja que es podrien unificar criteris lingüístics. Gordó ha anunciat que s'han iniciat els treballs per a la seva creació.

L'ús del català a la Justícia se situa al 12'7%

La consideració de mèrit o requisit del coneixement del català per exercir a Catalunya ha estat objecte de debat en una taula rodona que s'ha celebrat aquest divendres a Vic, amb motiu de la IV Jornada de l'ús del català a la Justícia, organitzada pel Consell d'Advocacia Catalana. Durant la Jornada també s'ha analitzat l'aplicació de la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries a Espanya.

L'objectiu de les jornades és fer reflexionar a l'advocacia sobre les mesures per promoure l'ús del català a la Justícia. El percentatge de sentències en català ha disminuït de manera progressiva en els últims anys. Sàmper ha qualificat aquesta situació d'"enquistada" i ha assenyalat que si l'any 2007 el 16'77% de les sentències eren en català, tot i estar subvencionades, l'any 2011 només van ser el 13,11% i el 2012 el 12'7. La comarca que lidera l'ús en llengua catalana a la Justícia és el Solsonès.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4152312/2...

Més sobre Llengua i Justícia (europea, metropolitana i colonial) (641)