Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Bonnín, Mendoza, Monsó, Ramoneda i el Centre de Lectura de Reus recullen els Premis Nacionals de Cultura

Vilaweb - ACN 8-Oct-2013

Dimarts 08.10.2013 21:43

Autor/s: ACN
Bonnín, Mendoza, Monsó, Ramoneda i el Centre de Lectura de Reus recullen els Premis Nacionals de Cultura

Mas: 'Catalunya és un país democràtic, pacífic i integrador i gràcies en bona part a la cultura'

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El director teatral Hermann Bonnín, l'escriptor Eduardo Mendoza, la també escriptora Imma Monsó, el filòsof Josep Ramoneda, el director de l'ESCAC Josep Maixenchs, el pianista Agustí Fernández, l'escultor Francesc Torres Monsó, l'oceanògrafa Josefina Castellví, la creadora de joies Elsa Peretti i el Centre de Lectura de Reus han rebut aquest vespre al Saló del Tinell el Premi Nacional de Cultura 2013 atorgat pel CoNCA.

L'acte ha estat presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, qui ha assegurat que 'Catalunya és un país democràtic, pacífic i integrador' i gràcies en bona part a la seva base cultural.

Els Premis Nacionals de Cultura reconeixen artistes i professionals de la literatura, el teatre i el cinema, entre d'altres disciplines. El teatre ha estat identificat en el director Hermann Bonnín (Barcelona, 1935). Se l'ha reconegut per la seva trajectòria innovadora des de l'Institut del Teatre (1971-1981) i el Centre Dramàtic de la Generalitat (1982-1988). També és significativa la seva participació a la fundació del Brossa Espai Escènic de Barcelona i l'impuls de La Seca-Espai Brossa.

La literatura està reconeguda en els escriptors Eduardo Mendoza i Imma Monsó. Mendoza (Barcelona, 1943) també és traductor en llengua castellana. Les seves novel·les creen un lligam biogràfic i estètic entre l'autor i la seva ciutat d'origen, Barcelona des del seu primer èxit 'La verdad del caso Savolta' (1975), fins la seva darrera novel·la 'El enredo de la bolsa y la vida' (2012). Imma Monsó (Lleida, 1959) és una escriptora amb una gran capacitat d'observació, va obtenir el Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes 2012 per la novel·la 'La dona veloç'.

Pel que fa al cinema, s'ha reconegut la figura de Josep Maixenchs (Terrassa, 1943). Se li ha tingut en compte la rellevància de la seva tasca educativa al capdavant de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Alguns dels professionals que han passat per l'escola li han agraït la seva tasca durant tots aquests anys.

Altres Premis Nacionals de Cultura 2013 han estat Josep Ramoneda (Cervera, 1949) per la seva aportació al pensament català en assaigs com 'Apologia del present. Assaig de fi de segle' (1989) o 'Contra la indiferencia. Apología de la Ilustración' (2010). Entre el 1994 i el 2011, va dirigir el CCCB. També han rebut el guardó Josefina Castellví (Barcelona, 1935), que és oceanògrafa i microbiòloga d'amplia trajectòria internacional; Agustí Fernández (Palma de Mallorca, 1954) pianista de jazz, professor i concertista arreu del món; Elsa Peretti (Florència, 1940) creadora de joies per a Tiffany & co., i està vinculada a artistes i escriptors catalans de la generació dels anys 60; Francesc Torres Monsó (Girona, 1922) escultor amb obres d'art públic significatives com les lletres A, B, C, Q (1980) o Llapis (1981), instal·lades als carrers de Girona.

Per últim, el Centre de Lectura de Reus ha estat reconegut per la seva la feina de més de 150 anys d'història al servei de la cultura i la societat reusenca i catalana. Ha recollit el guardó el seu actual president Xavier Filella, qui ha estat acompanyat pel reusenc i director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual.

Enguany, s'ha iniciat una nova etapa que integra les diverses categories en una sola nominació de Premi Nacional de Cultura. D'acord amb la reformulació del Decret que regulava els premis, el CoNCA integra les diverses categories del premi en una sola nominació, i ho fa des d'un criteri interdisciplinari, de connexió entre humanitats i ciència de ponts generacionals i d'un angle de visió tan ample i plural com ho és la societat catalana, segons es destaca des del consell. Com l'any passat, el premi està dotat en 15.000 euros.

Nou format d'acte

El Plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha volgut que l'acte d'aquest any estrenés format. El guió de l'acte ha estat elaborat per Francesc Orteu, la cerimònia ha estat coordinada per Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català, i la presentació l'ha fet l'actriu Laia Costa. Durant el transcurs de l'acte Costa ha convidat els premiats a compartir amb el públic les seves experiències professionals.

El president Mas ha estat l'encarregat de cloure l'acte. En la seva intervenció, Mas ha indicat que en aquest moment hi ha "més talent i més creativitat que no pas mercat ni capacitat de finançament per donar resposta a aquest talent i creativitat". Per això, ha apuntat que els reptes són "fer més gran el mercat i eixamplar-lo mirant de portes enfora".

Democràtic, pacífic i integrador

Mas ha afirmat que Catalunya és un país "profundament democràtic, pacífic i integrador" i ha ressaltat que això es deu en bona part gràcies a la cultura. Tots aquests valors, ha afegit, han quedat demostrats amb els guardonats d'aquest dimecres. En aquest sentit, ha destacat que és un gran actiu que Catalunya pugui mostrar aquests valors de "portes enfora, de cara el món sencer".

Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha agraït la tasca feta pels guanyadors del Premi Nacional de Cultura i ha remarcat que són l'expressió d'una identitat oberta i plural. Mascarell ha assenyalat que un país culte és "un país que progressa millor i avança d'una forma intel·ligent i democràtica". "A nosaltres ens correspon reforçar el valor de la vostra feina", ha afegit, al temps que ha dit que cultura i política s'han d'empeltar i sumar per fer un país més culte, lliure i esperançat.
Vilaweb - ACN

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4148683/2...

Més sobre Premis i distincions (1239)