Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Ramon Tremosa porta a la Comissió Europea el cas del conductor d'Almenara

Vilaweb 23-Set-2013

Dilluns 23.09.2013 06:00

Ramon Tremosa porta a la Comissió Europea el cas del conductor d'Almenara

Carles Mateu Blay ha estat condemant a sis mesos de presó per haver-se negat a parlar en espanyol a la guàrdia civil · Arrenca a la xarxa una campanya adreçada al Síndic de Greuges perquè li retiri la pena

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

L'eurodiputat Ramon Tremosa (CiU) denuncia avui a la Comissió Europea el cas del conductor d'Almenara (Plana Baixa) Carles Blay Mateu, que divendres fou condemnat a sis mesos de presó per haver-se negat a parlar en espanyol en un control rutinari de la guàrdia civil. Tremosa ha declarat a VilaWeb que considera que s'han violat els drets fonamentals d'un ciutadà europeu. 'El català és llengua oficial i, per tant, hi ha hagut una violació de drets', diu. Tremosa confia que la comissió trobarà inacceptable que 'assaltar la Blanquerna surti gratis i parlar en català impliqui sis mesos de presó', amb referència a les multes ridícules que podrien rebre els feixistes que van atacar violentament la seu de la Generalitat l'11 de setembre.

Per Tremosa, 'Espanya és així i per això cal no deixar-ne passar ni una i canalitzar-ho tot a través d'Europa, com fan els països nòrdics'. A més, recorda que al final d'any la Comissió Europea ha d'elaborar un informe sobre la violació de drets relacionats amb el nazisme.

En cas que s'accepti a tràmit la pregunta de Tremosa, Europa podrà demanar explicacions a l'estat espanyol sobre el cas, investigar si efectivament hi ha hagut una mala pràctica i fer-ne una avaluació i una declaració oficials.

Campanya a la xarxa per a demanar que es retiri la pena de presó

Mentrestant, a la xarxa, a Cheange.org, ha arrencat una campanya de recollida de signatures adreçada al Síndic de Greuges del País Valencià, José Cholbi Diego, perquè faci les gestions pertinents a fi que la pena de presó de Mateu sigui retirada.

El text de la campanya diu:

'José Cholbi Diego, Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana:
Exigim la retirada immediata de la pena de presó a Carles Mateu Blay per parlar valencià a la Guàrdia Civil, perquè és un dret poder expressar-se en una llengua cooficial davant de l'administració.'

'Canvi de criteri jurídic increïble'

Mateu havia guanyat el judici en primera instància, i n'havia resultat absolt, però el fiscal va recórrer contra la sentència i ara l'Audiència Provincial l'ha revocada i ha acceptat les peticions del fiscal. Per una altra banda, la denúncia que Mateu havia presentat contra la guàrdia civil per denúncies falses ha estat finalment arxivada i, per tant, els agents de la guàrdia civil que van retenir-lo no seran jutjats. 'És una situació surrealista; he passat de ser la víctima a ser el delinqüent', s'exclama Mateu a VilaWeb, perplex.

La defensa de Mateu ha dit a VilaWeb que la sentència de l'Audiència havia canviat el criteri jurídic. Segons el text, el conflicte lingüístic entre Mateu i els policies, que l'obligaren a parlar en espanyol en el control, formava part d'una estratègia d'ell per a deixar passar el temps abans de fer el control d'alcoholèmia, cosa que esdevenia un delicte penal de desobediència a l'autoritat penat amb presó. Val a dir que el control d'alcoholèmia li va ser fet, amb resultat negatiu.

Aquesta interpretació jurídica dels fets, que Mateu considera senzillament increïble, contrasta amb la del primer jutge, pel qual havia estat determinant la declaració d'un dels agents de la guàrdia civil, que havia negat i desmuntat les acusacions i denúncies dels seus companys. A més, durant el judici, un altre agent havia reconegut sense escrúpols que, efectivament, havia demanat a Mateu que parlés en espanyol.

Segons la defensa de Mateu, serà difícil de recórrer contra aquesta sentència, ara per ara. Però Mateu no descarta de portar el cas a algun tribunal superior, per tal com considera que és un cas greu d'agressió i de discriminació lingüística.

Morera: 'S'han trencat totes les regles democràtiques i vivim una greu involució'

El cas ha suscitat una forta indignació al País Valencià. Compromís i ERPV van dir ahir a VilaWeb que el cas era 'molt preocupant' i que no es pensaven quedar plegats de braços. El síndic de Compromís, Enric Morera, encara anà més enllà i acusà l'Audiència de Castelló, que havia revocat la primera sentència absolutòria i finalment va condemnar el conductor, de fer prevaldre l'amistat del seu president, Carlos Domínguez, amb Carlos Fabra. 'L'Audiència de Castelló no imparteix justícia, sinó que manifesta l'amistat amb Fabra', va dir Morera a VilaWeb, i recordà que ja hi havia hagut casos semblants i que el clima que es viu en aquesta audiència és d'amiguisme. 'Que algú siga condemnat a presó per haver parlat en valencià vol dir que s'ha perdut el control, que s'han trencat totes les regles democràtiques i que vivim una greu involució.'

Cerdà: 'Què hi fem encara ací, en aquest estat que ens agredeix?'

Per una altra banda, Agustí Cerdà, president d'Esquerra Republicana del País Valencià, va explicar ahir que l'equip jurídic del partit estudiava el cas 'per a presentar els recursos que facen falta a les instàncies que calga', a més de començar una 'campanya política a tots els nivells per a denunciar el cas'. Per Cerdà 'els valencians ja estan farts de ser agredits per funcionaris de l'estat que a més són pagats pels valencians mateix'. 'Què hi fem encara ací, en aquest estat que ens agredeix?', es demana. Cal recordar que Esquerra ja va portar aquest mateix cas al congrés espanyol per la greu discriminació lingüística que implicava, abans de saber-se aquesta sentència.

Els fets

Tot va passar el 21 de desembre de l'any passat en un control rutinari a la sortida d'Almassora (Plana Alta), poc després de les 17.00. Una patrulla de la guàrdia civil va fer aturar en una rotonda de la CV-18, a la sortida d'Almassora, Carles Mateu per a un control d'alcoholèmia. Ell anava a recollir el fill a l'escola. El fet que el cotxe que conduïa fos el de la seva cunyada i no el seu va suscitar preguntes dels agents sobre la documentació. Aleshores ja s'intuïa que alguna cosa no acabava de funcionar, però en Carles no es podia pas pensar què acabaria passant. 'Vaig veure de seguida que es van molestar perquè jo parlava en valencià i no canviava de llengua. Però no m'imaginava que pogués acabar així! De fet, puc dir que m'han retirat el carnet de conduir per haver parlat en valencià; és escandalós i intolerable.'

Des d'aquell moment, la conversa va esdevenir un atac i una humiliació contra en Carles, que no pogué arribar a casa fins al cap de més de tres hores 'amb tres denúncies falses que sumen mil euros i, curiosament, dotze punts del carnet de conduir'. Mentre va estar retingut, en Carles va haver d'aguantar insults de tota mena i fins i tot més d'una empenta. Van obligar-lo a esperar-se dins el cotxe fins que no arribés un altre agent responsable d'atestats. Quan finalment va arribar, els dos primers guàrdies civils se’n van anar i van deixar-li tota la documentació d'en Carles i les denúncies corresponents. Aquest tercer agent és qui, dies més tard, va desmuntar davant el jutge les acusacions dels seus companys.

Per sorpresa de tots, 'inclòs l'agent d'atestats, que era molt més dialogant que no els altres', la denúncia a Carles Mateu era perquè, s'hi deia, no portava el cinturó de seguretat, no havia fet servir l'armilla reflectant i s'havia negat a sotmetre's al control d'alcoholèmia. Mateu ha declarat des del primer moment que eren denúncies falses i sense cap fonament. 'Em va caure el món a sobre! Era tot fals! Li vaig explicar a l'agent i ell va dir que això ja no depenia d'ell i que no hi podia fer res, però va veure com jo portava l'armilla posada i lògicament els resultats de les proves'.

Vegeu aquí el relat complet dels fets.

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Altres casos recents de discriminació lingüística

A l'Arenal Sound de Borriana: 'Si no em parles en espanyol, aquí no hi entres'(03.08.2013)

Cops de peu i de puny per haver parlat en català, en l'última nit d'Arenal Sound(06.08.2013)

Un policia a Miquel Gironès (Obrint Pas): 'Que em parles en espanyol, collons!'(27.04.2013)

El govern espanyol menysté una denúncia a la guàrdia civil per agressió lingüística (03.04.2013)

'M'han retirat el carnet de conduir per parlar en valencià' (24.12.2012)

'Vostè és una mal educada, això és Espanya i m'ha de parlar en espanyol' (10.01.2013)

Esquerra porta el cas del conductor d'Almenara al congrés espanyol (25.01.2013)
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4145404/2...

Més sobre Llengua i Justícia (europea, metropolitana i colonial) (641)