Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Cort modifica els Ciutat de Palma literaris i crea una única categoria en bilingüe

Diari de Balears - Francesca Marí 1-Ago-2013

ActualitatbulletCultura
Cort modifica els Ciutat de Palma literaris i crea una única categoria en bilingüe
Manté els noms de Llorenç Villalonga per a novel·la i Joan Alcover de poesia, però els originals podran ser tant en català com en castellà. L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ja ha manifestat el seu rebuig i mantindrà les protestes
Francesca Marí | 01 agost 2013 Vistes: 36 vegades

Puntuada amb 0 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

3 opinions
#PremisCiutatdePalma#bilingües
Print Más grande Más grande
2 2 0

Dos anys després de la bilingüització dels Premis Ciutat de Palma i del rebuig per part dels escriptors, Cort reinventa una nova fórmula per tal d'evitar el boicot.

A partir de l'any que ve només hi haurà dues categories literàries, Llorenç Villalonga de novel·la i Joan Alcover de poesia, però aquestes seran en bilingüe. És a dir, que els escriptors podran remetre els originals tant en castellà com en català en una única categoria, eliminant així els premis Camilo José Cela i Ruben Darío en castellà.

És més, l'obra que resulti guanyadora serà publicada també en les dues llengües perquè així "es respecta la llibertat de l'escriptor i del lector". Així ho creu el regidor de Cultura de Cort, Fernando Gilet, que assegura que el que vol és tornar als "orígens" dels Ciutat de Palma de l'any 1955 quan eren en les dues llengües. Val a dir que amb l'arribada de la democràcia els guardons passaren a ser només en català, un fet que es mantingué fins al Govern de Catalina Cicer.

La proposta de Gilet ja ha estat rebutjada per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, el PEN i l'Obra Cultural Balear. El vicepresident dels escriptors, Miquel Bezares, explicà ahir a aquest diari que el batle Isern i el regidor Gilet els hi presentaren la mateixa proposta el passat 17 de juny i que els tres col·lectius la rebutjaren de ple.

"No l'hem acceptada i que no comptin de cap manera amb la nostra col·laboració", exclamà Bezares que es mostrà sorprès que Cort anunciàs ahir en un comunicat oficial que els hi demanarien col·laboració per a conformar el jurat. "Ells ja tenen la nostra reposta" afegí Bezares que es reafirmà en què es mostraran contraris mentre continuïn essent bilingües.

La Junta de Govern de Cort aprovà ahir la modificació dels guardons per al 2013 que, a més d'unificar-los, també augmentarà la dotació del premi Llorenç Villalonga de novel·la. Aquest passa de 18.000 a 26.000 euros. Mentre el Joan Alcover de Poesia es mantindrà igual, 12.000 euros. Per a Fernando Gilet aquesta decisió respon a un "procés de reflexió". "Durant dos anys hi ha hagut una contestació per part dels escriptors que respect, però també tenc un compromís electoral a complir", explicava ahir a l'hora d'argumentar la decisió.

De totes maneres, Gilet assegura que el fet que l'obra guanyadora es publiqui en les dues llengües (original i traducció, bé sigui en català o castellà) "obrirà possibilitats als escriptors" i també "es donarà llibertat al lector a l'hora d'escollir la llengua". "Intentam que hi hagi una conciliació passant per damunt de les polèmiques perquè estam al segle XXI i, a Palma, tenim una realitat molt plural", espetà a l'hora de parlar del bilingüisme. A això afegí que "si fos el regidor de Manacor o de Sa Pobla, no dubtaria de fer-ho només en català".

La coalició MÉS també ha rebutjat la proposta i asseguren que l'equip de Govern de Mateu Isern "continua amb la seva croada contra la literatura i la poesia catalana fomentant una desigualtat d'oportunitats cap a una llengua minortizada com és el català" en favor de "l'espanyolització d'uns premis tradicionalment arrelats a la cultura de Mallorca". Els eco-sobiranistes reclamen que es mantigui el prestigi dels premis com a referent cultural.

Noves categories audiovisuals
Una altra de les novetats dels premis Ciutat de Palma d'enguany serà la creació de dues noves categories en el camp de les arts visuals, "un sector avui molt desfavorit", apuntava Gilet. Així, a més del guardó d'Animació Independent, s'han creat dos nous premis dedicats al curtmetratge. Es premiarà un curt de ficció i l'altre documental, que podran tenir una durada màxima de 30 minuts i tendran una dotació econòmica de 5.000 euros.
Diari de Balears - Francesca Marí

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/cultura/-...

Més sobre Política Lingüística Ajuntaments Països Catalans (759)