Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'Amical Wikimedia, reconeguda internacionalment

Vilaweb 7-Jun-2013



Divendres 07.06.2013 07:21

L'Amical Wikimedia, reconeguda internacionalment

L'entitat catalana és la primera organització temàtica de la comunitat Wikimedia, amb el mateix estatus que els capítols estatals

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Després de cinc anys 'picant pedra', en paraules de David Parreño, ha arribat el reconeixement internacional de l'Amical Wikimedia. El 2008 es va demanar d'establir un capítol local de la Wikimedia (impulsora, entre més projectes, de la Wikipedia) per als territoris de llengua catalana, que no va rebre el vist-i-plau del comitè d'afiliació. La raó adduïda era que ocupava un territori que sobrepassava els límits d'uns quants estats (França, Itàlia) i se superposava al d'alguns capítols ja existents, com l'espanyol. Es va tornar a intentar amb la proposta de constituir Wikimedia CAT com un subcapítol local limitat als territoris catalanoparlants sota administració espanyola: tot i rebre el suport explícit del fundador de la Wikipedia, Jimmy Wales, tampoc no va reeixir. Finalment, s'ha aconseguit el reconeixement internacional per la via de les organitzacions temàtiques afiliades a Wikimedia.

Comunitat Wikimedia

Per entendre tot el procés, cal comentar que al darrere de l'enciclopèdia oberta Wikipedia i de tots els projectes wiki derivats hi ha la Fundació Wikimedia, amb la qual es vinculen tot un seguit d'organismes: des dels òrgans i comitès de govern propis fins a tots els projectes relacionats amb l'enciclopèdia oberta, passant pels anomenats moviments afiliats, com ara els capítols estatals o substatals (n'hi ha trenta-nou, majoritàriament corresponents a estats, però també de territoris no autònoms com Macau i el districte de Colúmbia i la ciutat de Nova York, als EUA) i, des del 2012, els grups d'usuaris i les organitzacions temàtiques.

Aquests dos últims moviments afiliats (els grups d'usuaris i les organitzacions temàtiques) van aparèixer tot just l'any passat, arran d'un debat intern de la comunitat Wikimedia que va desembocar en un canvi dels estatuts. Doncs és a través d'un d'aquests dos nous models d'afiliació, el de les comunitats d'organització temàtica, que l'Amical Wikimedia ha rebut el reconeixement oficial, com a entitat que secunda i promou els projectes Wikimedia dins l'àrea específica de la llengua i la cultura catalanes.

La tercera és la bona

Seguint una primera resolució positiva del comitè d'afiliacions del 21 de maig (amb sis vots en favor, cap en contra, dues abstencions i un vot no emès), el consell d'administració de la Wikimedia ha reconegut finalment l'Amical Wikimedia com a primera organització temàtica de la comunitat, que val a dir que és al mateix nivell que els capítols estatals. Això permetrà, segons Parreño, de 'poder compartir experiències a les reunions entre associacions de diferents països o finançar els projectes de promoció de la Viquipèdia que es fan amb una part dels diners que donen els lectors a la Fundació Wikimedia, les famoses campanyes de donacions'.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4122719/2...

Més sobre Presència del català a internet (244)