Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Mas, sobre el reportatge de Telemadrid: 'És fet des de la mala fe o des de la ignorància'

Vilaweb 8-Mai-2013

Dimecres 08.05.2013 06:00

Mas, sobre el reportatge de Telemadrid: 'És fet des de la mala fe o des de la ignorància'

Eurodiputats catalans van demanar ahir al Consell i la Comissió que es pronunciés sobre el reportatge · El vídeo comparava Mas amb Hitler i Stalin

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El president de la Generalitat, Artur Mas, va parlar ahir per primera vegada en públic del reportatge de Telemadrid que el comparava a ell i a Junqueras amb Hitler i Stalin. Mas va dir: 'Un reportatge associa el catalanisme al nazisme i l'estalinisme; només es pot fer des de la ignorància, la mala fe o totes dues.' I va afegir: 'En el catalanisme no hi trobareu cap moviment totalitari ni dictatorial. No sé si tothom pot dir-ho, això.'

Denúncia contra el reportatge de Telemadrid a Brussel·les

Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (BNG, en representació d'ERC) van denunciar ahir a Brussel·les el reportatge de Telemadrid que comparava el president de la Generalitat, Artur Mas, amb Hitler i Stalin. Van demanar a la Comissió i al Consell que opinessin sobre el vídeo, adduint que podria vulnerar la normativa europea. En concret, CiU, ERC i ICV consideren que el documental de Telemadrid vulnera la directiva europea 2007/65/CE i la decisió 2008/913/JHA del Consell, totes dues referents a la lluita contra documents que promoguin l'odi per raons de raça, religió, sexe o nacionalitat.

En les preguntes parlamentàries, els eurodiputats hi explicaven que el vídeo de Telemadrid al programa 'Zoom' equiparava el catalanisme 'amb el nazisme i l'estalinisme', i que s'hi assegurava que tots tres pervertien la llengua per imposar ideologies totalitàries. Els eurodiputats lamentaven que els polítics catalans i bascs, escollits democràticament, fossin acusats de manipular la llengua i es presentessin sense escrúpols al costat d'imatges de Stalin i Hitler.

Tremosa, Sedó, Romeva i Miranda recordaven a la Comissió que la directiva 2007/65/CE sobre serveis audiovisuals preveu que les autoritats de la UE han de garantir que els serveis audiovisuals no incitin a l'odi per raça, sexe, religió o nacionalitat. La directiva es refereix específicament, per exemple, 'a canals que donen suport a la violència contra individus o grups com a solució a conflictes socials o polítics'. Per això, els eurodiputats preguntaven ahir a la Comissió Europea si el documental de Telemadrid complia la directiva.

Així mateix, en la pregunta adreçada al Consell Europeu, els eurodiputats catalans recordaven que el 2008 aquesta institució havia decidit de combatre formes de racisme i xenofòbia. En la decisió 2008/913/JHA, va establir que es rebutjarien les incitacions 'públiques a la violència o l'odi contra un grup de persones o contra un membre d'un grup definit, per referències a la raça, el color, la religió, o l'origen nacional o ètnic'. Novament, els eurodiputats demanaven al Consell si creia que el documental de Telemadrid complia la normativa.

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Vídeos
El reportatge

El reportatge compara els discursos d'Artur Mas, Oriol Junqueras i Alfred Bosch defensant la consulta i el dret de decidir amb la manipulació dels règims totalitaris, com el nazisme i l'estalinisme. 'La propaganda estalinista ho va crear, els nazis ho van perfeccionar i avui s'apodera i ens articula sense que gaire gent en sigui conscient. És la perversió del llenguatge. El nacionalisme [basc i català] viu obsessionat per imposar el seu llenguatge', diu el reportatge.

'CiU i ERC intenten fer-nos empassar la seva consulta sobiranista', diu la periodista responsable del reportatge, Cristina Ortega, mentre apareixen imatges d'un retrat de Juan Carlos cremant-se. 'El que volen dir és ruptura', afegeix.

I demana l'opinió de suposats experts, com el sociòleg Amando de Miguel i el director del departament de Llengua de la Universitat Rey Juan Carlos, Fernando Vilches. 'Per als qui volen ocultar alguna cosa, el llenguatge és una magnífica arma per a manipular', diu Vilches, que encara afegeix que 'quan diuen que la consulta és perquè el poble decideixi en realitat volen preguntar: 'Ens n'anem, oi que sí?' 'Són mil anys d'història junts', acaba De Miguel.

El reportatge fins i tot diu que es parla de normalització lingüística quan en realitat es vol dir 'imposició del català'.

'Fer passar eufemismes per amagar el vertader significat de les paraules és una estratègia comuna, sobretot en polítiques totalitàries. Per a imposar un projecte no hi ha res com una bona pirueta semàntica', acaba dient la periodista de Telemadrid.

Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4112964/2...

Més sobre Insults/agressions per parlar català, insults per ser catalans (104)