Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

'La Festa de l'Arxiduc és la nostra contribució al procés sobiranista'

Vilaweb - Bel Zaballa 4-Abr-2013


Dijous 04.04.2013 06:00

Autor/s: Bel Zaballa
'La Festa de l'Arxiduc és la nostra contribució al procés sobiranista'

La formació Vespres d'Arnadí fa ronda amb un espectacle de música, teatre i dansa ambientat en la València dels dies previs a la batalla d'Almansa

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

'Aquesta és la nostra manera de contribuir en el procés sobiranista', diu Pere Saragossa, membre de Vespres d'Arnadí, una de les formacions de música barroca més ben valorades del país. Parla de l'espectacle 'Festa de l'Arxiduc', estrenada el 2007, tercer centenari de la batalla d'Almansa, i que volen continuar representant fins el 2014, quan n'estrenaran un altre per commemorar el setge de Barcelona del 1714. Es tracta d'una obra ambientada en una festa cortesana, que combina música de la primeria del segle XVIII amb instruments de l'època, teatre, poesia i dansa. 'Som un grup barroc i sempre mirem de fer coses relacionades amb la història dels Països Catalans', explica.

En aquest espectacle hi participen músics de Vespres d'Arnadí, la companyia de dansa Barroc Ballet, la soprano Mariví Blasco, l'actor Elies Barberà, i Josep Lluís Guardiola, encarregat de la direcció escènica i dramatúrgia. Les partitures les han treballades amb el musicòleg Josep Dolcet, que explica que la guerra de Successió 'va esclatar en un moment de canvis d'estils i estètiques musicals, quan el Barroc era un art establert i afermat'. L'establiment de les corts reials també va implicar l'arribada de molts músics d'origen estranger. La formació, amb Dolcet, ha estudiat les obres i danses de l'època, i el resultat es pot sentir en aquesta 'Festa de l'Arxiduc'.

Una festa en honor del comte de Cardona

L'espectacle se situa al 1707, en una festa cortesana uns dies abans de la batalla d'Almansa. El personatge Llibert Folc de Cardona prepara una festa en honor del seu pare, el comte de Cardona, que torna a València després d'haver acompanyat l'arxiduc Carles cap a Barcelona, on ha instal·lat provisionalment la seva cort. 'Llibert, que ha viscut amb intensitat el curt període de l'estada de Carles III a València, exercirà de mestre de cerimònies de l'esdeveniment, un acte d'homenatge i lleialtat a la figura de l'arxiduc, en uns moments de tensió i incertesa.' I l'espectacle acaba amb una emotiva lectura del decret de Nova Planta. Pere Saragossa explica que durant l'estada de Carles d'Àustria a València els anys 1706 i 1707, segurament hi va conèixer Joan Baptista Cabanilles, mestre de capella de la catedral de València, 'que es podria considerar com a hereu i cim de la important escola valenciana del segle XVII, exportadora d'excel·lents músics i mestres de capella.'

Saragossa avisa que és una obra partidista 'que deixa força malament els Borbons'. S'hi interpreten obres que s'interpretaven tant a la casa reial dels Borbó com a la dels Habsburg. 'Totes dues organitzaven òperes i grans festes per demostrar el seu poder. De fet, era habitual en totes les corts d'Europa, encara que es trobessin en conflicte', explica Saragossa, que destaca que 'la monarquia, en aquella època, permetia de tenir una capella de música i elevar el nivell cultural de les cases reials'.

Nou espectacle per commemorar el setge de Barcelona del 1714

La formació calcula portar la 'Festa de l'Arxiduc' per uns quants punts del país durant aquest estiu, perquè, gràcies a l'ajut econòmic rebut per l'ICEC, pot oferir l'espectacle en canvi de la recaptació de la taquilla. La primera actuació d'aquest 2013 serà aquest divendres a l'Ametlla del Vallès. I, mentrestant, ja prepara un nou espectacle amb vista al 2014, quan es commemoraran els tres-cents anys del setge de Barcelona. Serà una segona part, amb un personatge fictici que després de la caiguda de València viatja cap a Barcelona i esdevé un assessor de protocol del rei Carles.
Vilaweb - Bel Zaballa

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4101511/2...

Més sobre Teatre (604)