Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'àrea de la filologia de la UJI, contra l'adoctrinament espanyolista d'un professor

Vilaweb 4-Abr-2013

Dijous 04.04.2013 06:00

L'àrea de la filologia de la UJI, contra l'adoctrinament espanyolista d'un professor

Fa un comunicat en què se solidaritza amb els estudiants i demana que es recondueixi la situació

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

La indignació a Castelló per l'adoctrinament espanyolista del professor Francisco Javier González Darder en les classes de magisteri de la Universitat Jaume I (UJI) continua creixent. Després dels comunicats i queixes de l'Institut d'Estudis Catalans, l'associació Tirant Lo Blanc i el consell de l'estudiantat, ahir va ser l'Àrea de Filologia Catalana, del Departament de Filologia i Cultures Europees de la universitat. En un comunicat, els representants de l'àrea se solidaritzen amb els estudiants, demanen que es recondueixi la situació i manifesten la 'preocupació més profunda per la pervivència d'aquest tipus d'actituds inexcusables'.

El comunicat íntegre de l'Àrea de Filologia Catalana, del Departament de Filologia i Cultures Europees:

'Davant les notícies de premsa sobre les actuacions d'un professor de Didàctica de la Llengua Espanyola a la Universitat Jaume I, volem manifestar la nostra preocupació més profunda per la pervivència d'aquest tipus d'actituds inexcusables. És molt trist saber que un col·lega universitari qüestiona, sense animadversions personals conegudes, no tan sols la dignitat de la nostra llengua, sinó sobretot el seu conreu habitual. No pot ser científicament ni acadèmicament pertinent que s'arribe a posar en dubte el dret d'un poble a fer servir i prestigiar la seua llengua, amb arguments de tipus estadístic, per la quantitat de premis Nobel guanyats o pel nombre de parlants. Per això estem i estarem al costat d'aquells que, com ara els estudiants de Magisteri, defensen el seu dret a viure en valencià i a sentir-se ciutadans no discriminats.

Emparar-se en la llibertat de càtedra per a efectuar comparacions innecessàries i valoracions negatives contra l'ús públic de la llengua i contra la gent que la practica, que som aquells que ens sentim valencians i pretenem seguir sent valencians, no és una postura que puguem acceptar, perquè ultrapassa els límits del que és èticament correcte i professionalment acceptable. La llibertat d'expressió té i ha de tenir uns límits.

Esperem de debò que aquest comunicat puga contribuir a reconduir la situació cap a un clima de respecte, encara més desitjable en un campus universitari.'

S'acumulen les queixes

La setmana passada, la delegació de Castelló de l'Institut d'Estudis Catalans ja havia emès un comunicat en què deplorava l'actitud del professor, demanava a la universitat que actués i se solidaritzava amb els estudiants. En una línia semblant, l'Associació Cívica Valenciana Tirant Lo Blanc va fer una declaració per escrit en què emplaçava el rector i la junta de govern 'a prendre les mesures necessàries', demanava al consell de govern que fes una declaració pública de refús i condemna de l'actitud i les expressions del professor i encoratjava els estudiants a presentar queixes a través de les vies previstes en la normativa universitària.

Dimecres de la setmana passada, la universitat va dir que no pensava actuar contra González Darder perquè no li constava al registre cap queixa oficial que ho sol·licités. Arran d'aquesta resposta de la universitat, el consell de l'estudiantat de la UJI va presentar l'endemà una queixa oficial, en nom del portaveu i del vice-portaveu, perquè la universitat hi intervingués. Els estudiants explicaven en el document que havien rebut 'queixes tant d'ex-alumnes com d'actuals de les més que dubtoses pràctiques educatives del professor Francisco Javier González Darder'. I afegia: 'No deuria ser permès que un professor menyspree i ataque una llengua i una cultura en una universitat pública, però encara menys que qualifique els seus alumnes de "perroflautas", "pancatalanistas", "mentirosos", etc; afirmant que "hablar valenciano en una institución pública es como ir disfrazado de payaso a un entierro", tot fent apologia de les metodologies educatives del franquisme.'

Finalment, sol·licitava 'l'expulsió immediata del professor Francisco Javier González Darder pels atacs reiterats al català i a part dels seus alumnes a més de l’apologia constant de la dictadura franquista'.

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Documents

Comunicat del IEC
Declaració Tirant Lo Blanc
Comunicat consell estudiantat
Queixa consell estudiantat

Adoctrinament espanyolista d'un professor a la Universitat Jaume I de Castelló

'En aquestes classes penso demostrar la inutilitat del valencià', sol dir els primers dies de classe el professor Francisco Javier González Darder a l'assignatura de Didàctica de la Llengua i de la Literatura Espanyoles. I durant el curs, les agressions lingüístiques s'accentuen més i més. Ho ha explicat a VilaWeb Àlbar Carceller, estudiant de tercer, que, arran de la polèmica campanya promoguda pel PP contra els professors, ha esclatat i ha decidit d'esbombar el cas. Ell va haver de suportar les classes de González Darder l'any passat. Fonts del professorat de la mateixa universitat han confirmat a VilaWeb que ja fa tres anys o quatre, pel cap baix, que un bon nombre d'estudiants es queixen tant al rectorat com als altres professors de l'actitud gens pedagògica, arrogant i excloent de González Darder. Les queixes, tanmateix, acaben en no res.

'No hi havia res a fer, no s'hi podia discutir. Li vaig parlar de Fuster i em va dir que era un mediocre, que estudiar valencià era absurd i que parlar-lo a les institucions públiques era una ofensa; cada dia deixava anar algun atac frontal al valencià.'

'Vaig preguntar-li per què dedicava aquelles hores de classe a fer adoctrinament pur i em va acusar de "perroflauta" i de pancatalanista'

Llegiu la notícia ací.
Més informació

Adoctrinament espanyolista d'un professor a la Universitat Jaume I de Castelló

Mobilització a Castelló contra l'adoctrinament espanyolista d'un professor de la UJI

La UJI no actuarà de moment contra el professor que humilia el català

Enquesta que González Darder reparteix el primer dia de classe. Cliqueu ací per veure-la

Opinió Contundent de Jaume Fullana: La campanya del PP ens fa reviure l'època de Franco

STEPV portarà a la fiscalia de menors la campanya del PP contra els professors

Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4101585/2...

Més sobre Espanyolisme/republicanisme francès (455)