Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La Universitat Jaume I defensa la llibertat de càtedra

Vilaweb 28-Mar-2013

Dijous 28.03.2013 12:21

La Universitat Jaume I defensa la llibertat de càtedra

Remet una nota als mitjans, signada pel rector, Vicent Climent, mostrant la seua oposició a la campanya de NNGG

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

La Universitat Jaume I ha tramés als mitjans de comunicació una nota, signada pel seu rector, Vicent Climent, en la qual dóna suport a la llibertat de càtedra dels professors i condemna la campanya iniciada per les joventuts del Partit Popular. De tota manera, cal fer constar que la nota no fa cap referència a la denúncia sobre els atacs contra el català per part del professor d'aquesta universitat Javier González Darder.

La nota diu així: "Davant l’acusació feta per Noves Generacions de Castelló que el professorat de l’ensenyament de la província està adoctrinant als seus alumnes en contra de les retallades i de l’actual política educativa del Govern, la Universitat Jaume I vol expressar el seu rebuig i fer una ferma defensa de la llibertat de càtedra. El rector, el seu Consell de Direcció i distints òrgans de govern de la institució han manifestat, unànimement i en reiterades ocasions, la seua oposició a les retallades que està patint la universitat pública, als decrets legislatius que han empitjorat les condicions laborals del seu personal i a la gran pujada de les taxes de matrícula pagades per l’estudiantat. L’estat d’opinió de la comunitat universitària no és conseqüència de cap adoctrinament perquè tots els col·lectius (Professorat, Personal d’Administració i Serveis i Estudiantat) han patit de manera directa els efectes de les retallades i de la política educativa del Govern. Atribuir al professorat un adoctrinament i que eixa és la causa de la indignació de l’estudiantat és voler negar la realitat, a banda d’un menyspreu a la intel·ligència de l’alumnat universitari.

Respecte a la posada en marxa d’un sistema per incentivar les delacions anònimes per part de l’organització promotora de la campanya “Me quieren adoctrinar. Que no te líen”, l’UJI vol fer notar que la llibertat de càtedra és un dret fonamental contemplat en l’article 20 de la Constitució Espanyola. El Tribunal Constitucional diu que la llibertat de càtedra “habilita al docente para resistir cualquier mandato de dar a su enseñanza una orientación ideológica determinada, es decir, cualquier orientación que implique un determinado enfoque de la realidad natural, histórica y social, dentro de lo que el amplio marco de los principios constitucionales hacen posible”. Per això el Rector i el seu Consell de Direcció rebutgen aquest intent de condicionar la llibertat d’expressió del professorat, essència de l’esperit universitari, i es comprometen a vetllar perquè aquest dret fonamental quede assegurat.

Vicent Climent Rector

En una línia semblant s'ha expressat la delegació a Castelló de l'IEC, que demana, a més, que es prenguen mesures contra les actuaicons del professor Gonzàlez Darder:

La delegació de Castelló de l'Institut d'Estudis Catalans ha emès un comunicat en què deplora l'actitud del professor de magisteri de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) Francisco Javier González Darder, que humilia el català a les classes i fa adoctrinament espanyolista.

'Costa d’entendre que, en lloc d’educar en els valors de la comunicació i la convivència, tot fomentant el respecte i l’admiració per les llengües del món sense distinció, encara hi haja algun professor que actue en classe d’esquena als postulats bàsics de la pedagogia, que s’hi deixe dur pels vells tics de l’autoodi, que hi promoga actituds d’aversió contra la llengua pròpia i oficial del país i, naturalment, de l’UJI, i que, en definitiva, el tal professor aprofite la seua situació de privilegi per provocar i escarnir precisament els alumnes que mantenen insubornables la seua condició, personal i col·lectiva, de valencians', diu el comunicat (llegiu-lo íntegre ací).

I afegeix que confia que 'seran reconduïdes, amb la màxima urgència i decisió, les activitats irregulars del professor en qüestió'. Finalment es solidaritza amb els estudiants i diu que la univeristat 'sempre comptarà amb el suport de la societat castellonenca en l’objectiu de constituir-se en punt referència en l’alta investigació científica i en la modernització de la metodologia educativa, així com en la defensa i promoció de la cultura i de la identitat del poble valencià.'
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4099899/2...

Més sobre Espanyolisme/republicanisme francès (455)