Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La lluita per treure les restes de familiars del Valle de los Caídos, avui a TV3

Vilaweb 19-Mar-2013Dimarts 19.03.2013 06:00

La lluita per treure les restes de familiars del Valle de los Caídos, avui a TV3

'Avi, et trauré d'aquí!' narra la lluita de Joan Pinyol, nét d'un republicà enterrat sense el permís de la família al monument franquista

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

TV3 estrena avui el documental 'Avi, et trauré d'aquí!', dirigit de Montse Armengou i Ricard Belis, que tracta de la lluita de diverses persones per treure les restes dels seus familiars del Valle de los Caídos, un monument únic al món, tant per les seves dimensions com per les seves vinculacions amb la dictadura. El documental narra la lluita de Joan Pinyol, nét d'un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat sense el permís de la família al Valle de los Caídos. Durant anys van estar portant flors al cementiri de Lleida. Una investigació de la historiadora Queralt Solé va descobrir que, en realitat, el seu avi reposava al Valle, al costat del seu botxí.

A 'Avi, et trauré d'aquí!' hi ha imatges rodades per familiars de republicans navarresos enterrats al Valle, els únics cossos que han sortit mai d'allà. Aquelles imatges, gravades en Super 8, en els primers temps de la transició, es barregen amb declaracions actuals dels familiars.

El documental ha comptat amb la participació de Joan Salvat, director de 'Sense ficció', i Montse Armengou i Ricard Belis, autors del treball. També hi han assistit alguns dels seus protagonistes: Joan Pinyol, nét d'un republicà enterrat al Valle de los Caídos; Rosa Gil, néta d'un franquista enterrat al Valle; Queralt Solé, historiadora, i Tàrio Rubio, pres republicà que va participar en la construcció del monument.

El director del 'Sense ficció' ha reflexionat sobre la necessitat de treballar en tots els aspectes de la memòria, ja que 'un poble sense memòria és un poble sense futur'. Salvat ha comentat la validesa de 'gratar en la memòria', perquè 'es troben històries que continuen presents'. En el cas d'aquest documental sobre el Valle de los Caídos, a més, 's'ha trobat un altre tema que demostra la falta de costums democràtics'.

Ricard Belis ha defensat el gènere documental: 'Forma part de l'ADN de la televisió pública, és una feina en equip i sense ell no es podria fer'. Belis ha dit que aquest documental és una història de fets del passat però també de futur. El protagonitzen, entre altres, Joan Pinyol, que lluita perquè li retornin les restes del seu avi, desenterrat del cementiri de Lleida i portat al Valle de los Caídos sense el permís de la família.

Belis ha manifestat que aquesta és una 'història increïble, molt desconeguda per al gran públic, tot i que ja se n'havia parlat'. 'Franco va fer un monument megalòman i, ja que li faltaven morts del bàndol franquista, perquè moltes famílies no els hi volien portar, va profanar fosses de morts republicans i, sense permís dels seus familiars, els va portar al Valle de los Caídos', ha reblat. Es calcula que al Valle de los Caídos hi ha enterrats 6.000 catalans.

Per la seva part, Montse Armengou ha defensat que el tema, tot i que sigui del passat, és també un tema del present i ho serà del futur, perquè els familiars de les víctimes del passat 'continuen sent víctimes: no se'ls ha fet encara justícia, no se'ls ha permès recuperar el cos dels familiars'. També ha denunciat les negatives a col·laborar i a facilitar material per a l'elaboració del documental sobre el Valle de los Caídos: la del director del Patrimonio Nacional; la de la vice-presidenta del govern espanyol, la de l'abat del Valle.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4096517/2...

Més sobre Documentals (43)

Destacats