Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Isona Passola: “El documental 'L'endemà' no serà ni populista, ni almogàver, ni fatxa”

El Singular Digital 27-Feb-2013

Política
27/02/2013
Independència
Isona Passola: “El documental 'L'endemà' no serà ni populista, ni almogàver, ni fatxa”
“Després rodarem 'Incerta Glòria', l'obra de Joan Sales, amb els mateixos estàndards que 'Pa Negre'”
Mireia Giné
La productora de cinema i impulsora del documental “L’endemà, respostes per decidir”, Isona Passola – coneguda per ‘Pa negre’ i ‘Catalunya/Espanya’-, explica que l’objectiu d’aquesta nova proposta cinematogràfica és exposar tots els arguments per acabar de convèncer a favor del ‘sí’ aquells que en el darrer de la consulta sobiranista encara es poden fer enrere o que en aquest moment es mostren indecisos.

El fet que en divuit dies hagi recollit aproximadament 180.000 euros per fer un documental sobre l’endemà de la consulta sobiranista demostra que el país vol un canvi?
Això vol dir que la societat civil d’aquest país està molt viva i que ha confiat en nosaltres. Una de les claus perquè un projecte de micromecenatge funcioni és la credibilitat dels qui el fan i, en aquest sentit, nosaltres vam fer Pa Negre, Catalunya/Espanya i, en aquests anteriors projectes, vam aconseguir tornar el capital a la gent que ens havia finançat. Dit d’una altra manera, la gent sap que els nostres estàndards de qualitat són alts i que per explicar aquesta idea tenim prestigi. No només a través dels continguts sinó també de la forma.

El documental és a favor del ‘sí’ al referèndum?
Sí, però també donarem totes les opinions per tranquil•litzar la gent. Farem un documental per un target molt concret: per una banda, la gent que diu que votaria que sí, però que encara es pot fer enrere i, per altra, els que no saben què faran i que poden arribar a tirar endavant. Al documental hi haurà molta confrontació perquè la gent al final s’expressi, interpreti les dades i després pugui fer el que vulgui.

Per tant, si els indecisos miren “L’endemà”, acabaran votant ‘sí’ a la independència de Catalunya?
Aquest és l’objectiu. Si algú em presenta un intel•lectual que argumenti bé la idea de l’Espanya central sortirà al documental. Ara bé, resulta, però, que quan els intel•lectuals de categoria es posen a argumentar t’expliquen que aquest no té cap sentit. Per tant, jo simplement posaré les dades i la gent bona. Hi haurà confrontació, perquè sinó el documental no tindria estructura dramàtica, però no frontisme, l’odio. I segur que no serà ni populista, ni almogàver, ni fatxa.

Quins arguments s’exposaran per defensar la independència de Catalunya?
Els arguments els donarà la gent. Hi ha un argument molt clar: els països petits funcionen més bé que els grans. Després hi haurà argumentacions sobre justícia, ensenyament, regeneració democràtica... en definitiva, tots aquells aspectes que preocupen.

Ja han començat a fer els primers contactes?
Sí, però encara no puc dir noms. Estem treballant molt intensament en aquest aspecte.

Però hi haurà especialistes internacionals?
Hi haurà noms internacionals i seran pensadors, perquè vegades la mirada de fora és més tranquil•litzadora que la de dins. És un documental que no anirà al cor, sinó al cap.

És un documental per a l’estranger?
No, no, amb això s’ha de ser molt rigorós i el nostre target és per donar arguments pel referèndum. A l’estranger hauries de posar castellers, Gaudí, Ferran Adrià... és un documental per a la gent d’aquí. I té una clara voluntat moderna i festiva.

Està garantida la difusió d’aquest documental?
Igual que una pel•lícula: primer a sales de cinema, DVD, televisions...

El micromecenatge és la millor solució per poder produir una pel•lícula d’aquest tipus?
Cada vegada més la cultura haurà de tenir una participació de mecenatge, però l’Estat no deixa fer lleis de mecenatge, mentre que ens obliga a posar un 21% als productes culturals. És un desastre, va a la contra de tot allò que és raonable! I com que no fan la llei de mecenatge i no la deixen fer, el micromecenatge és una alternativa molt ràpida.

Sorpresa per la quantitat de donacions?
Els que estan més sorpresos són els de Verkami perquè només una única vegada havien fet un projecte de 50.000 euros i quan els hi vaig que volia demanar-ne 300.000€ em van dir que estava boja. La pel•lícula en val 600 mil i per això ara hem ampliat.

Les administracions no hi posaran recursos?
Sabem que les institucions no hi col•laboraran perquè estan desbordades. No tenen diners, tenen acumulació de projectes i nosaltres tenim pressa per fer-ho.

La presidència de l’Acadèmia del Cinema Català canviarà. Hi ha veus que apunten que vostè pot estar al capdavant. En tindria ganes?
Quan hi hagi eleccions, si em volen presentar, em presentaré. La junta de l’Acadèmia m’ha fet arribar que volen que sigui jo, però són unes eleccions lliures. Segurament, de la manera com m’ho plantegin, no podré dir que no. A mi m’agrada fer cine.

Després de l'èxit de ‘Pa Negre’, prepara ‘Incerta Gloria’ de Joan Sales. Com va aquest projecte?
Sí, el calendari d’empresa ens marca que just després de “L’endemà” ve "Incerta Glòria”. Aquest és un gran projecte amb els mateixos estàndards de "Pa Negre", amb l’Agustí Villalonga. Hi ha un primer guió que està molt bé i serà un gran projecte de cinema de ficció. A mi també aquest tipus de cinema també m’agrada molt perquè ens dóna una obertura al món brutal. De fet, el cinema és la carta de presentació més important que tenen els països.
El Singular Digital

Origen


http://www.elsingulardigital.cat/cat/not...

Més sobre Documentals (43)

Destacats