Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Les cançons del país, ara fa seixanta anys

Vilaweb 21-Dec-2012

Divendres 21.12.2012 06:00

Les cançons del país, ara fa seixanta anys

El folklorista texà Alan Lomax va enregistrar cants i balls dels Països Catalans el 1952 i el 1953, accessibles a internet

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

L'etnomusicòleg texà Alan Lomax (1915-2002) va dedicar una bona part de la seva vida a enregistrar música tradicional sobre el terreny, a l'Àfrica, l'Àsia, el Carib, els EUA i Europa. Gràcies a l'Association for Cultural Equity, presidida per la seva filla, tot el material que va aplegar Lomax és disponible a internet. Són 17.000 fitxers sonors, 5.000 fotografies i desenes de milers de metres de film, entre els quals es poden descobrir unes quantes cançons i imatges del nostre país, enregistrades durant una estada de Lomax entre 1952 i 1953.

La visita del folklorista texà al nostre país, ara fa seixanta anys, no va ser voluntària: Lomax, convençut antifranquista, va ésser obligat per la discogràfica Columbia Records a assistir al segon Festival Internacional de Folklore que es va fer el juny del 1952 a Palma. Les interpretacions del festival, massa artificioses, no el van acabar de convèncer, i per això va aprofitar l'estada per recórrer Mallorca i enregistrar cants i balls populars directament de pagesos, pastors, pescadors..., de Consell i Orient, de Sóller i de Valldemossa.

En aquest últim municipi de la serra de Tramuntana, per exemple, hi va registrar el Cant de la Sibil·la. Del pas per les Illes, també n'han quedat moltes fotografies seves. Algunes es van aplegar al llibre 'Alan Lomax: Mirades' (2006), coordinat per Antoni Pizà en ocasió d'una exposició organitzada per Sa Nostra.

Però Lomax no es va quedar només a Mallorca. Fins el 1953 va tenir temps de recórrer més racons del nostre país en cerca del folklore popular: va ser a Sant Josep (Eivissa), a Formentera, a Barcelona i Portbou, a Tavernes de la Valldigna, a València i a Vilanova de Castelló (mapa i fotografies).

Sobre la vida i l'obra d'Alan Lomax, el director neerlandès Rogier Kappers en va fer un documental el 2004, 'Lomax the Songhunter'.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4067126/2...

Més sobre Glosadors - Cultura tradicional (136)

Destacats