Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

PSC i PP voten contra la protecció de les llengües minoritàries al Parlament Europeu

Vilaweb - ACN 13-Dec-2012

Dijous 13.12.2012 06:00

Autor/s: ACN
PSC i PP voten contra la protecció de les llengües minoritàries al Parlament Europeu

L'eurodiputat d'Unió Salvador Sedó s'absté en la votació pel dret de les minories lingüístiques a tenir espais propis als mitjans públics

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El PSC i el PP van votar ahir a l'eurocambra contra un seguit d'esmenes a l'informe sobre els drets fonamentals de la UE, que proposaven mesures per a protegir les llengües minoritàries. Els eurodiputats socialistes i conservadors van votar contra la petició que els estats membres documentessin la manera com protegien els drets de les minories d'utilitzar la pròpia llengua. En canvi, hi van donar suport els eurodiputats Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (BNG en nom d'ERC). Tanmateix, Sedó es va abstenir en la proposta de reconèixer el 'dret efectiu' de les minories a tenir espais propis als mitjans públics perquè va considerar que la comunitat catalana no era cap minoria.

Els eurodiputats catalans del PSC, Maria Badia i Raimon Obiols, i del PP, Alejo Vidal-Quadras i Santiago Fisas, van rebutjar els canvis del text, que demanava als estats membres que documentessin els resultats aconseguits en les seves accions per protegir el dret de les minories a fer ús de la seva llengua. L'esmena va ser finalment rebutjada per 313 vots contra 272. Entre els partidaris, hi havia tots els eurodiputats catalans tret dels del PSC i el PP.

La segona esmena lingüística que es va votar demanava 'un reconeixement efectiu del dret de les persones de minories ètnico-lingüístiques a fer i emetre programes de ràdio i televisió en les seves llengües, als canals regionals i estatals'. La proposta va ser acceptada pels eurodiputats Ramon Tremosa (CiU) i Raül Romeva (ICV), i també per Ana Miranda, del BNG (i en representació d'ERC). En canvi, Maria Badia i Raimon Obiols (PSC) i Alejo Vidal-Quadras i Santiago Fisas (PP), hi van votar contra. L'eurodiputat d'Unió, Salvador Sedó, va canviar la línia marcada pel seu grup parlamentari, el popular, i es va abstenir. Després va explicar que havia donat suport a la primera moció perquè era acceptable, però s’havia abstingut en les altres perquè considerava que la comunitat catalana no era cap minoria i creia que l'esmena es referia més a comunitats com l'hongaresa dins Romania. La proposta va ser rebutjada després de rebre 307 vots contraris, 265 de favorables i 51 abstencions.

Finalment, els partits van votar una esmena que proposava que els qui pertanyessin a minories ètnico-lingüístiques poguessin emprendre ‘accions urgents per contrarestar el procés cap a la desaparició del patrimoni cultural, literari, històric i artístic de la seva cultura'. L'esmena, novament, va rebre el suport de Tremosa, Romeva i Miranda, l'oposició de Badia, Obiols, Vidal-Quadras i Fisas i l'abstenció de Sedó. El text va ser rebutjat, finalment, per un marge de 313 vots contraris, 272 de favorables i 44 abstencions.
Vilaweb - ACN

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4064573/2...

Més sobre Política Lingüística Estat espanyol (1236)