Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L’Obra presenta una Nit de la Cultura amb “nervi” després d’un any “horrible”

Diari de Balears - Francesca Marí 12-Dec-2012

Cultura | Cultura
L’Obra presenta una Nit de la Cultura amb “nervi” després d’un any “horrible”
Francesca Marí | 11/12/2012 | Vistes: 318 vegades

Puntuada amb 5 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

"Ha estat un any horrible amb tota l'extensió de la paraula". Amb aquests mots el president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu, feia balanç ahir del que ha suposat aquest 2012 en matèria de cultura, llengua i país. Ho féu durant l'acte de presentació de la Nit de la Cultura, que tindrà lloc divendres, dia 14, a l'Auditori de Manacor.

Mateu recordà que enguany "s'ha decretat la ignomínia de l'Administració pel català" amb la Llei de funció pública, ha estat l'any que els balears ja no podem veure pel·lícules en català a la televisió pública i en el qual s'ha capgirat i retallat el sistema educatiu. Les mesures del Govern Bauzá seran doncs ben presents a la gala, en la qual s'entregaran els premis 31 de Desembre i en què es recordaran també els 50 anys de trajectòria de l'entitat.

Tot i el balanç negatiu, el president de l'Obra recorda que el 2012 ha estat també l'any en què la societat ha mostrat "nervi" quan el 25 de març 50.000 persones sortiren al carrer "per fer-se sentir com a poble". Això es tradueix en els guanyadors dels premis 31-D, que l'entitat atorga a persones, col·lectius o associacions que treballen a favor de la dignificació de la llengua, la cultura i el país. Un d'aquests guardons, el premi Emili Darder, serà un reconeixement públic als col·lectius Enllaçats pel català,Assemblea de Mestres i Professors de Català de les Illes Balears, plataforma CRIDA i a tots els pares i mares de les Balears personalitzats en la COAPA. El guardó és un reconeixement públic a les iniciatives i mobilitzacions realitzades pels col·lectius a favor "del manteniment de la qualitat del sistema educatiu i del manteniment del català com a llengua de cohesió de la comunitat educativa", apuntava ahir Mateu.

En total, l'Obra Cultural Balear lliurarà divendres vuit premis, un més que en edicions passades, ja que ha introduït el guardó Aina Moll, que serà per a la Plataforma per la Llengua. A més, l'OCB farà un reconeixement a Jaume Bonet i Bartomeu Amengual per la vaga de fam pel català del març passat i recordarà també els professionals que treballen a l'Obra "pel seu ferm i exemplar compromís". Mateu explicà que "l'ofegament econòmic decretat per les administracions públiques" obligaren a rescindir-ne els contractes laborals "i, malgrat això, han continuat aportant el temps que han pogut per mantenir l'activitat de l'entitat", afegia el president.

La llista de premiats continua amb l'actor Antoni Gomila pel seu monòleg Acorar (premi Bartomeu Oliver); la publicació Diccionari de Partits polítics de les Illes Balears de Sebastià Serra, Antoni Marimon i Llorenç Carrió, i editat per Lleonard Muntaner (premi Miquel del Sants Oliver); el musicòleg Francesc Vicens Vidal (Bartomeu Rosselló-Pòrcel); l'associació cultural Bany-Al-Bahar per la tasca de protecció de l'entorn i l'empenta perquè l'Administració compràs la finca de Planícia (premi Frances de B. Moll); el professor Cels Calviño Andreu (Josep Maria Llompart) i el grup valencià Obrint Pas (premi Gabriel Alomar).

Pel que fa als continguts de la gala, que serà presentada per Rafa Gallego i Elisabet Carnicé, se centrarà en el recordatori de l'Any Alcover i en el 50è aniversari de l'Obra. Hi prendran part, a més, els grups Antònia Font, Obrint Pas, The Mamzelles, el cantautor Isidor Marí i la coral de la UIB. Així mateix, hi haurà els monòlegs de Miquel Àngel Llonovoy i Antoni Gomila.

Per segon any consecutiu, la Nit de la Cultura no serà retransmesa en directe per televisió. TV3 l'emetrà en diferit i la televisió pública de les Illes Balears (IB3) enguany ha tornat a fer cas omís a la proposta de l'OCB per difondre la gala. Començarà a les 21 hores en un auditori on caben més de 700 persones i amb un missatge, com sempre reivindicatiu, "que continuarem fins que no siguem plenament dignificats".
Diari de Balears - Francesca Marí

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/cultura/o...

Més sobre Obra Cultural Balear - Xarxa per la llengua, la cultura i el país (331)