Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Enganxada de Tremosa amb eurodiputats de PP i PSOE sobre l'efecte del nacionalisme a l'economia

Vilaweb - Pere Cardús i Cardellach 12-Dec-2012

Dimecres 12.12.2012 06:00

Autor/s: Pere Cardús i Cardellach
Enganxada de Tremosa amb eurodiputats de PP i PSOE sobre l'efecte del nacionalisme a l'economia

En el debat a l'eurocambra sobre la patent única europea, que es va aprovar ahir sense el suport dels eurodiputats espanyols i italians

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

El debat sobre la patent única europea que es va fer ahir al Parlament Europeu va tenir una forta càrrega lingüística. Una bona part dels diputats espanyols i italians van votar contra la proposta perquè el castellà i l'italià seran llengües optatives en el registre de les patents. Aquesta qüestió va encendre la cambra quan l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa va demanar als espanyols i italians que deixessin de banda la mirada nacionalista curta i acceptessin la necessitat de fer aquest pas d'unificar el sistema de patents europeu. El diputat del PP Antonio López-Istúriz i el del PSOE Antonio Masip Hidalgo van carregar contra Tremosa.

López-Istúriz li va demanar com explicaria als empresaris catalans que s'han d’adreçar a tres organismes europeus per registrar les patents sense poder-ho fer en cap de les llengües de l'estat espanyol. Tremosa va respondre que a Catalunya ja hi havia una cultura empresarial de treballar en anglès i que no creia que fos cap problema per als empresaris catalans. Aleshores va intervenir el diputat socialista Antonio Masip Hidalgo, visiblement enfadat, que va demanar a Tremosa que renunciés al seu nacionalisme que tant perjudica les empreses catalanes. Tremosa li va recordar que dos terços dels diputats del nou parlament català volen fer un referèndum per la independència i que Catalunya és la comunitat més oberta i més exportadora de l'estat espanyol, fet que demostra que el nacionalisme català no perjudica de cap manera l'economia.

A continuació us oferim cinc vídeos per poder seguir l'enganxada de Tremosa amb els dos eurodiputats espanyols.



Més informació: Tremosa avisa de l'atac de Wert contra el català al Parlament Europeu

L'Eurocambra aprova la patent única europea

Després de 30 anys de negociacions, el Parlament Europeu ha ratificat per una àmplia majoria l'acord a què van arribar 25 estats membres de la UE per crear un sistema unificat de patents. Espanya i Itàlia han quedat al marge del pacte perquè només seran llengües oficials de treball l'alemany, el francès i l'anglès. Segons els defensors de la patent única, aquesta permetrà reduir la burocràcia i els costos de tenir un conjunt de patents estatals. L'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, ha assegurat que li fa vergonya el rebuig espanyol 'per motius nacionals absurds'. Tremosa ha recordat que un 30% de les patents de l'estat espanyol provenen de Catalunya i que quedar fora de l'acord perjudica les empreses.

Segons dades de la Comissió Europea, amb l'entrada en vigor del nou sistema, el cost d'una patent a la UE seria de 980 euros, mentre que als Estats Units el preu mitjà és de 1.850 euros. En l'actualitat, les patents nacionals coexisteixen amb un sistema de patent europea. Aquest règim obliga els titulars de patents a triar els països on volen protegir les seves invencions mitjançant l'Oficina Europea de Patents, un organisme independent de la UE. Segons la CE, una patent europea validada en 13 estats costa al voltant dels 18.000 euros, dels quals gairebé 10.000 són costos de traducció. Això fa que una patent europea sigui deu vegades més cara que una patent als EUA.

Però no tots els eurodiputats s'han mostrat d'acord amb aquesta visió. De fet, els vots en contra no només s'han produït per motius lingüístics. La proposta ha rebut critiques d'alguns eurodiputats per considerar que perjudicarà a les petites empreses per la "complexitat del sistema" i perquè "augmentarà el preu dels litigis". També s'ha criticat el fet de cedir competències polítiques a l'Oficina Europea de Patents, una organització "fora de la UE", segons alguns eurodiputats.

Romeva lamenta el poc "control democràtic comunitari"

De fet, l'eurodiputat català Raül Romeva ha explicat al seu bloc que la nova patent única europea "és un pas endavant, tot i que petit, cap a la simplificació dels processos de concessions de patents a Europa". Amb tot, ha lamentat que el model aprovat "concedeix grans poders de propietat intel·lectual a l'Oficina Europea de Patents" i "manté fora de l'àmbit de control democràtic comunitari" tota la qüestió.

"Tornem al lema de sempre: més Europa sí, però no així", ha assegurat Romeva al seu escrit. "Tenir un sistema de patent únic europeu és imprescindible, però amb controls democràtics", ha afegit l'eurodiputat d'ICV. Romeva ha reclamat que s'avanci "realment cap a una veritable patent unitària" que integri "les estructures jurídiques i polítiques de la UE" perquè el model aprovat aquest dimarts desperta "incertes jurídiques" i fomenta un "control i monopoli de la propietat intel·lectual a Europa" on la UE queda "fora". A nivell lingüístic, Romeva ha explicat que "malgrat que la patent s'hagi de presentar en anglès, francès o alemany, aquest fet no ha de ser un obstacle per a la innovació a Europa".
Vilaweb - Pere Cardús i Cardellach

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4064182/2...

Més sobre Política Lingüística Estat espanyol (1236)