Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El català supera el castellà a la Viquipèdia

Núvol - Bernat Puigtobella. Barcelona 14-Nov-2012


El català supera el castellà a la Viquipèdia
Bernat Puigtobella. Barcelona.
/ 14.11.2012

Un estudi descobreix que el català és la llengua en què s’escriuen més entrades georefrenciades a la Viquipèdia dins l’estat espanyol. Ara mateix a Espanya es publiquen més articles en català que en castellà referenciant el territori.

Anna Codina, autora del Betes i Clicks, ens descobria aquesta setmana un estudi de Mark Graham, que ha fet públic al seu blog un mapamundi lingüístic que destaca les llengües amb més presència a la Wikipedia per països. La seva investigació mostra una realitat molt interessant: el nombre d’articles escrits en català sobre el territori espanyol és superior als escrits en castellà. Segons Graham, “a Espanya hi ha el cas d’una “llengua minoritària” (el català) amb una quantitat significativament superior (aproximadament trenta-cinc mil articles) que la llengua majoritària (el castellà/espanyol) del país. Enlloc del món podem veure una visibilitat tan alta per a una llengua relativament petita”. Aquí podeu veure el mapa d’Europa amb les llengües que predominen a cada estat:



Mapa lingüístic amb les llengües dominants a la Viquipèdia



Mark Graham ha estudiat amb profunditat i ha escrit abundantment sobre les capes d’informació que donen gruix al nostre món i per què són rellevants. Les seves investigacions no s’han limitat a estudiar la quantitat o el gruix d’aquesta matèria informativa, sinó també la seva recepció.

Segons Graham, especialista en la investigació de dades a Internet, una manera de mesurar la recepció de tot aquest contingut consisteix a mirar la quantitat variable d’informació entrada en diferents llengües a la viquipèdia. ”Les dades geogràfiques han estat obtingudes a base de combinar dues fonts independents de dades georeferenciades, que són WikiLocation i Georeferenzierung. Aquestes eines ens permeten recollir informació en 44 llengües diferents que abracen un 87% de tots els articles publicats a les diferents viquipèdies amb més de 100.000 articles rastrejats”, explica Graham.

Segons Àlex Hinojo, un dels membres de l’associació Amical Viquipèdia, “el blog de Graham és una font fiable, però la formulació de la seva tesi pot induir a malentesos. Graham no diu que hi hagi més articles en català en termes absoluts. Ara mateix hi ha 380.000 articles a la viquipèdia catalana, i una mica més de 900.300 en castellà”, diu Hinojo. El que sí que és cert és que hi ha ara mateix més entrades georeferenciades, és a dir, articles sobre el territori, redactats en català, i això probablement és degut al fet que l’Institut Cartogràfic de Catalunya ha alliberat moltes dades que els viquipedistes han pogut transformar en articles. “Hem reaprofitat totes les dades obertes que teníem a la nostra mà”, diu Hinojo, que escriu articles en català, castellà, francès i anglès i ostenta dins la viquipèdia el càrrec d’ambaixador cultural. No deixa de ser un indici del gruix del treball fet pels viquipedistes en català en la tasca de referenciar el nostre entorn.
Núvol - Bernat Puigtobella. Barcelona

Origen


http://www.nuvol.com/noticies/el-mapa-de...

Més sobre Presència del català a internet (244)