Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Europa a punt de decidir sobre el català

El Singular Digital 29-Oct-2012

Actualitat
Política
Política
29/10/2012
10:36 h.
Europa a punt de decidir sobre el català
Abans de final d’any el Parlament es pronunciarà sobre l’ús de la nostra llengua als plens
Martin Schulz
La mesa del Parlament Europeu votarà si autoritza les intervencions en llengua catalana a finals d'any. Concretament ha estat el propi president de l'Eurocambra, el socialista alemany Martin Schulz, qui s'ha compromès a proposar abans d'aquest Nadal als seus catorze vicepresidents una reforma administrativa que inclouria el règim de llengües i interpretació i permetria als eurodiputats parlar en català als plens i debats en les comissions parlamentàries.

Davant aquesta notícia els eurodiputats catalans han enviat a Schulz una carta conjunta d'agraïment. "Li donem les gràcies pel seu compromís amb l'ús del català a l'Eurocambra, un reconeixement cap als ciutadans catalans que se senten profundament europeus i desitgen tenir una relació més estreta amb la UE", celebren Badia i Raimon Obiols (PSC), Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU) i Raül Romeva (ICV). També signen la carta la socialista balear Teresa Riera i l'aragonesa Inés Ayala.

La proposta, però, té molts enemics en contra. Els dos vicepresidents espanyols de l'Eurocambra, Alejo Vidal-Quadras, del PP, i Miguel Ángel Martínez, del PSOE, s'hi oposen i ja han anunciat que hi votaran en contra.

Espanya boicoteja reunions per motius lingüístics

Aquesta notícia s’ha conegut precisament el mateix dia que també s’ha revelat que el govern espanyol es nega a assistir a algunes reunions tècniques del Consell Europeu si no hi ha traducció al castellà. Segons han admès fonts diplomàtiques espanyoles, els funcionaris tenen prohibit participar en negociacions amb els seus homòlegs europeus si no poden expressar-se en castellà i escoltar la resta d'intervencions traduïdes en aquesta llengua.

I Madrid fins i tot els ha amenaçat, en un correu intern, amb no pagar-los les dietes i despeses de viatge si desobeeixen. Boicotejant algunes reunions, l'executiu del PP, com feia també el del PSOE, protesta contra el que considera una postergació del castellà en els organismes internacionals. Per tant, segons Espanya el castellà sí s’ha de defensar, però el català no.
El Singular Digital

Origen


http://www.elsingulardigital.cat/cat/not...

Més sobre Oficialitat del català a Europa (Constitució Europea) (688)