└rea de normalitzaciˇ lingŘÝstica de l'Ajuntament d'Alc˙dia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

De mal en pitjor

Diari El Punt Avui - Lurdes Artigas. Barcelona 26-Ago-2012

De mal en pitjor
La presŔncia del catalÓ als mitjans de les Illes, ja en minoria, estÓ retrocedint des que el PP ha tornat al govern balear. A l'Alguer, l'italiÓ domina el panorama
26/08/12 02:00 - BARCELONA - Lurdes Artigas
[.]
.
1
Canals relacionats

Canal: Televisiˇ

El tancament d'Ona Mallorca
i TV Mallorca ha deixat IB3 com a ˙nic gran mitjÓ

El castellÓ domina clarament des de fa temps l'espai comunicatiu a les Illes, per˛ els darrers mesos la situaciˇ ha empitjorat. Des del retorn del PP al govern balear, han tancat Ona Mallorca i TV Mallorca ľla rÓdio i la televisiˇ p˙bliques de l'illaľ i s'han aprovat diverses iniciatives per reduir la presŔncia de la llengua pr˛pia a IB3.

Ja abans, el panorama no era massa bo. Segons l'˙ltim Bar˛metre de la Comunicaciˇ que va incloure dades de les Illes ľfinals del 2011ľ, nomÚs un 4,5% dels lectors de premsa diÓria consumien diaris en catalÓ (enfront del 98,1% que ho feien en castellÓ), un 22,6% dels oients sentien rÓdios en catalÓ (93,6% en castellÓ) i un 31,4% dels espectadors miraven televisiˇ en catalÓ (91,2% en castellÓ). Un dels motius, Ús clar, Ús que l'oferta en catalÓ Ús molt inferior.

Premsa

El mercat de premsa local diÓria a les Illes estÓ dominat pel Grupo Serra, propietari del diari mÚs llegit, ┌ltima hora, i tambÚ de l'˙nic diari en catalÓ que s'edita a l'arxipŔlag, el Diari de Balears. Cal destacar que la difusiˇ de Diari de Balears (21.000 lectors, segons el Bar˛metre) Ús molt menor que la d'┌ltima hora (286.000) i la de Diario de Mallorca (141.000). Fins i tot Ús inferior a Diario de Ibiza (49.000) i Menorca-Diario insular (37.000).

Hi ha un ampli ventall de publicacions locals setmanals i quinzenals i la majoria sˇn en catalÓ. Entre les desenes de tÝtols, hi ha La Veu de Sˇller, Sˇller i 7 Setmanari de Llevant, per citar alguns dels de mÚs difusiˇ.

RÓdio

La llengua catalana a la rÓdio balear estÓ circumscrita bÓsicament a les emissores p˙bliques. El tancament d'Ona Mallorca ha deixat IB3 RÓdio com a ˙nica emissora generalista en catalÓ. TambÚ es rep Catalunya RÓdio. Les emissores mÚs escoltades sˇn les estatals i la principal rÓdio privada de les Illes, Radio Balear, emet en castellÓ. El Grupo Serra tÚ una alianša amb Punto Radio (en castellÓ) i amb Flaix FM (en catalÓ), que Ús la cinquena emissora musical mÚs escoltada.

Televisiˇ

La situaciˇ Ús similar a la de la rÓdio. IB3 Ús el principal mitjÓ. TambÚ hi emeten TV3Cat (el canal internacional de TV3), el 33, el Super3-3XL i el 3/24 grÓcies a l'acord de reciprocitat amb Catalunya. La principal televisiˇ privada de les Illes, Canal 4, amb 25 anys d'hist˛ria, ofereix una programaciˇ bilingŘe amb un lleuger avantatge del catalÓ (60%). Entre les locals, destaca Televisiˇ d'Eivissa i Formentera (TEF), en quŔ nomÚs el 28% Ús en catalÓ.

L'Alguer: domini de l'italiÓ amb iniciatives en alguerŔs

A l'Alguer, on l'˙s social del catalÓ va de reculada ľla majoria l'ha aprŔs dels pares per˛ ja no el transmet als fillsľ, l'espai comunicatiu tambÚ estÓ dominat per l'italiÓ. L'alguerŔs s'escola als mitjans grÓcies bÓsicament a l'impuls dels mÚs activistes.

AixÝ, per exemple, Miquel Serra va estrenar al febrer a RÓdio Onda Stereo un programa setmanal en alguerŔs desprÚs de 15 anys sense cap espai a les ones hertzianes
en aquesta llengua. NomÚs Ús d'una hora i els diumen-ges a les 10 del matÝ.

En premsa, destaca la revista L'Alguer, editada per l'Obra Cultural de l'Alguer, que surt cada dos mesos. A internet, la principal referŔncia en catalÓ Ús alguer.cat, mÚs petit que alguer.it.

L'Alguer tÚ dues televisions locals, Catalan TV i l'Alguer TV, per˛ totes dues sˇn majoritÓriament en italiÓ. Catalan TV ofereix m˙sica en alguerŔs en algunes franges i redifon diversos cops al dia el mateix informatiu: nomÚs un cop en alguerŔs; la resta, en italiÓ. L'Alguer TV emet les notÝcies en italiÓ i algunes coses en alguerŔs. Aquesta cadena va arribar el 2008 a un acord amb TV3 ľa travÚs de l'Obra Culturalľ i emetia 13 hores al dia programes de la cadena catalana, per˛ aix˛ s'ha vist estroncat per la fi de l'emissiˇ per satŔlĚlit de TV3.
Darrera actualitzaciˇ ( Diumenge, 26 d'agost del 2012 02:00 )
Publicat a

El Punt Avui. Comarques Gironines 26-08-2012 PÓgina 69
El Punt Avui. Ediciˇ Nacional 26-08-2012 PÓgina 45


Diari El Punt Avui - Lurdes Artigas. Barcelona

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

MÚs sobre Espai catalÓ de comunicaciˇ (254)