Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

De mal en pitjor

Diari El Punt Avui - Lurdes Artigas. Barcelona 26-Ago-2012

De mal en pitjor
La presència del català als mitjans de les Illes, ja en minoria, està retrocedint des que el PP ha tornat al govern balear. A l'Alguer, l'italià domina el panorama
26/08/12 02:00 - BARCELONA - Lurdes Artigas
[.]
.
1
Canals relacionats

Canal: Televisió

El tancament d'Ona Mallorca
i TV Mallorca ha deixat IB3 com a únic gran mitjà

El castellà domina clarament des de fa temps l'espai comunicatiu a les Illes, però els darrers mesos la situació ha empitjorat. Des del retorn del PP al govern balear, han tancat Ona Mallorca i TV Mallorca –la ràdio i la televisió públiques de l'illa– i s'han aprovat diverses iniciatives per reduir la presència de la llengua pròpia a IB3.

Ja abans, el panorama no era massa bo. Segons l'últim Baròmetre de la Comunicació que va incloure dades de les Illes –finals del 2011–, només un 4,5% dels lectors de premsa diària consumien diaris en català (enfront del 98,1% que ho feien en castellà), un 22,6% dels oients sentien ràdios en català (93,6% en castellà) i un 31,4% dels espectadors miraven televisió en català (91,2% en castellà). Un dels motius, és clar, és que l'oferta en català és molt inferior.

Premsa

El mercat de premsa local diària a les Illes està dominat pel Grupo Serra, propietari del diari més llegit, Última hora, i també de l'únic diari en català que s'edita a l'arxipèlag, el Diari de Balears. Cal destacar que la difusió de Diari de Balears (21.000 lectors, segons el Baròmetre) és molt menor que la d'Última hora (286.000) i la de Diario de Mallorca (141.000). Fins i tot és inferior a Diario de Ibiza (49.000) i Menorca-Diario insular (37.000).

Hi ha un ampli ventall de publicacions locals setmanals i quinzenals i la majoria són en català. Entre les desenes de títols, hi ha La Veu de Sóller, Sóller i 7 Setmanari de Llevant, per citar alguns dels de més difusió.

Ràdio

La llengua catalana a la ràdio balear està circumscrita bàsicament a les emissores públiques. El tancament d'Ona Mallorca ha deixat IB3 Ràdio com a única emissora generalista en català. També es rep Catalunya Ràdio. Les emissores més escoltades són les estatals i la principal ràdio privada de les Illes, Radio Balear, emet en castellà. El Grupo Serra té una aliança amb Punto Radio (en castellà) i amb Flaix FM (en català), que és la cinquena emissora musical més escoltada.

Televisió

La situació és similar a la de la ràdio. IB3 és el principal mitjà. També hi emeten TV3Cat (el canal internacional de TV3), el 33, el Super3-3XL i el 3/24 gràcies a l'acord de reciprocitat amb Catalunya. La principal televisió privada de les Illes, Canal 4, amb 25 anys d'història, ofereix una programació bilingüe amb un lleuger avantatge del català (60%). Entre les locals, destaca Televisió d'Eivissa i Formentera (TEF), en què només el 28% és en català.

L'Alguer: domini de l'italià amb iniciatives en alguerès

A l'Alguer, on l'ús social del català va de reculada –la majoria l'ha après dels pares però ja no el transmet als fills–, l'espai comunicatiu també està dominat per l'italià. L'alguerès s'escola als mitjans gràcies bàsicament a l'impuls dels més activistes.

Així, per exemple, Miquel Serra va estrenar al febrer a Ràdio Onda Stereo un programa setmanal en alguerès després de 15 anys sense cap espai a les ones hertzianes
en aquesta llengua. Només és d'una hora i els diumen-ges a les 10 del matí.

En premsa, destaca la revista L'Alguer, editada per l'Obra Cultural de l'Alguer, que surt cada dos mesos. A internet, la principal referència en català és alguer.cat, més petit que alguer.it.

L'Alguer té dues televisions locals, Catalan TV i l'Alguer TV, però totes dues són majoritàriament en italià. Catalan TV ofereix música en alguerès en algunes franges i redifon diversos cops al dia el mateix informatiu: només un cop en alguerès; la resta, en italià. L'Alguer TV emet les notícies en italià i algunes coses en alguerès. Aquesta cadena va arribar el 2008 a un acord amb TV3 –a través de l'Obra Cultural– i emetia 13 hores al dia programes de la cadena catalana, però això s'ha vist estroncat per la fi de l'emissió per satèl·lit de TV3.
Darrera actualització ( Diumenge, 26 d'agost del 2012 02:00 )
Publicat a

El Punt Avui. Comarques Gironines 26-08-2012 Pàgina 69
El Punt Avui. Edició Nacional 26-08-2012 Pàgina 45


Diari El Punt Avui - Lurdes Artigas. Barcelona

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

Més sobre Espai català de comunicació (254)