└rea de normalitzaciˇ lingŘÝstica de l'Ajuntament d'Alc˙dia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El paradÝs del catalÓ

Diari El Punt Avui - Gemma Busquets. Barcelona 2-Set-2012

El paradÝs del catalÓ
Andorra Ús l'˙nic territori on la llengua tÚ un domini aclaparador en els mitjans de comunicaciˇ grÓcies al fet que Ús un estat amb el catalÓ com a ˙nic idioma oficial
02/09/12 02:00 - BARCELONA - Gemma Busquets
1
Enllašos relacionats

Diari d'Andorra
Peri˛dic d'Andorra
Bon dia
MÚs Andorra
RÓdio Andorra
Pirineus TV
Canal: Televisiˇ

A mÚs de quatre diaris andorrans, hi ha la RTV Andorrana i la Cadena Pirenaica

Amb el catalÓ com a llengua oficial, Andorra disposa de l'oferta mÚs normalitzada quant a mitjans de comunicaciˇ en catalÓ. La poblaciˇ del principat estÓ formada en un 70% per andorrans (38,8%) i ciutadans provinents de l'Estat espanyol (31,4%), mentre que la comunitat portuguesa (15,4%) supera la francesa (6%). Aquesta realitat demogrÓfica es trasllada a la televisiˇ.

Premsa

Existeixen quatre diaris andorrans amb edicions impreses i tambÚ digitals. D'una banda, hi ha el Diari d'Andorra ľdel grup Premsa Andorrana SA i que s'edita des del 1991ľ i El Peri˛dic d'Andorra, que fins fa tres anys pertanyia al Grup Zeta, per˛ se n'ha desvinculat empresarialment i ara Ús una corporaciˇ 100% andorrana; amb tot se segueix distribuint amb El Periˇdico. D'altra banda, tambÚ s'hi distribueixen dos diaris gratu´ts: Bon dia i MÚs Andorra, que pertanyen a l'editorial La Veu del Poble SA. En els quioscos destaca el setmanari 7 dies, del grup Premsa Andorrana, i hi ha, a mÚs, diverses publicacions comunals.

RÓdio

RÓdio Andorra forma part de la societat de mitjans p˙blics andorrans, juntament amb Andorra Televisiˇ (ATV) (www.rtva.ad). El principal grup privat Ús Cadena Pirenaica, de la qual formen part RÓdio Valira, que cobreix tambÚ part de l'Alt Urgell, la radiofˇrmula Pr˛xima FM i la generalista R7P. RÓdio Valira tÚ acords amb Onda Cero, mentre que R7P en tÚ amb RAC1. Els andorrans tambÚ poden escoltar les emissores de Catalunya RÓdio, les de Flaix FM, RÓdio Estel i RÓdio 4, i la SER tambÚ hi emet programaciˇ en catalÓ a travÚs de SER Andorra. En el dial tambÚ hi ha les principals rÓdios espanyoles i franceses.

Televisiˇ

Fa dos anys, la Generalitat, el govern d'Andorra i sis ajuntaments de l'alt Pirineu van signar un acord en virtut del qual, Andorra Televisiˇ es podia sintonitzar a les comarques de l'alt Pirineu i es donava cobertura institucional a l'emissiˇ dels canals de la CCMA (TV3CAT, 33, 3/24, Super 3 i Esport 3) a Andorra. TambÚ s'hi pot veure Pirineus TV, que pertany a Cadena Pirenaica. A Andorra tambÚ arriba la televisiˇ privada de Catalunya que pertany al Grup Godˇ, 8 TV. MÚs enllÓ de l'oferta en catalÓ, es poden veure les cadenes espanyoles (TVE, Tele 5, Antena 3, La Sexta i Cuatro), les franceses (France 2, TV5 Monde, TF1, M6, NRJ 12 i Direct 8) i el canal portuguŔs (TVI), tenint en compte l'alt percentatge de poblaciˇ portuguesa. BBC World, Arte i CNN completen l'oferta.

Consell Audiovisual AndorrÓ i AgŔncia de NotÝcies Andorrana

Fins aquest any, Andorra disposava del Consell AndorrÓ de l'Audiovisual (CAA), constitu´t el novembre del 2000 i amb el qual el principat s'equiparava a la resta d'estats europeus dotats d'un organisme de regulaciˇ audiovisual. El CAA s'ocupava de realitzar informes referents a la programaciˇ i als pressupostos de la rÓdio i la televisiˇ d'Andorra (RTVA). El marš el Consell General va decidir eliminar el consell audiovisual andorrÓ ôcom a mesura de contenciˇ i d'optimitzaciˇ de despesaö, segons va explicar la presidenta de la comissiˇ legislativa d'Economia, SÝlvia Calvˇ, que va afegir que ja es fa un control sobre la RTVA. El pressupost del consell andorrÓ de l'audiovisual era de 65.000 euros.

Tal com passa a Catalunya amb l'AgŔncia Catalana de NotÝcies i a l'Estat espanyol amb l'agŔncia Efe, Andorra tÚ tambÚ una AgŔncia de NotÝcies Andorrana (Ana). La diferŔncia, per˛, Ús que l'AgŔncia de NotÝcies Andorrana no Ús de titularitat p˙blica, sinˇ que Ús un grup independent. Nascuda el 2008, l'agŔncia ofereix als seus abonats notÝcies relacionades amb l'actualitat d'Andorra i de l'Ómbit pirinenc en tot tipus de format, ja sigui text, Óudio o vÝdeo. TÚ un web p˙blic, www.ana.ad, i tÚ perfil a Twitter i a Facebook.
Darrera actualitzaciˇ ( Diumenge, 2 de setembre del 2012 02:00 )
Publicat a

El Punt Avui. Comarques Gironines 02-09-2012 PÓgina 77
El Punt Avui. Ediciˇ Nacional 02-09-2012 PÓgina 53


Diari El Punt Avui - Gemma Busquets. Barcelona

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

MÚs sobre Espai catalÓ de comunicaciˇ (254)