Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

A tocar de la inanició

Diari El Punt Avui - Empar Peiró. València 19-Ago-2012

A tocar de la inanició
El colonialisme castellà i l'acció del govern del PP ofega el dèbil espai comunicatiu en català al País Valencià, que viu un dels seus moments més crítics
19/08/12 02:00 - VALÈNCIA - Empar Peiró
[Principals mitjans]
Principals mitjans
1
Canals relacionats

Canal: Televisió

El tiratge de la premsa en català no ha passat
dels 400.000 exemplars

El català en els mitjans de comunicació al País Valencià arrossega unes febleses i mancances que l'han marginat i ara, amb la crisi, aquests problemes s'han accentuat. En els últims tres anys, han desaparegut onze mitjans de comunicació que l'usaven, dues capçaleres fonamentals —El Temps i Saó— estan en estat crític i la televisió autonòmica es dóna per perduda. A això cal sumar el cessament de la recepció de TV3.

Els mitjans en valencià se sustenten en un model de gestió associativa que tot just ha configurat xicotetes empreses caracteritzades pel voluntarisme professional i la falta de recursos econòmics. Com a herència del conflicte lingüístic i el rebuig al català normatiu, l'empresariat manté l'aversió a inserir-hi publicitat. El govern valencià mateix ha afavorit la castellanització de l'espai comunicatiu i les ajudes a la promoció del català als mitjans es limiten a les de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua que enguany hi ha destinat 57.000 euros.

Premsa

Al País Valencià no s'edita cap diari en català. La informació en la llengua pròpia l'encapçala el setmanari El Temps, que ha abandonat els quioscos i només arriba als subscriptors. La revista degana de la premsa en català, Saó, després de 35 anys, només té assegurada la publicació fins a finals d'anys. En l'àmbit comarcal, el reconegut Crònica, igual que un bon grapat de publicacions, no ha pogut suportar la crisi.

Ràdio

Predomina la programació en castellà de les grans emissores estatals. Destaca com a cadena privada que emet en català Els Ports Ràdio. Les autonòmiques Ràdio Nou i Sí Ràdio usen el català però sols són escoltades per poc més de l'1% dels oients. Les ràdios dels ajuntaments, en teoria, han d'emetre com a mínim el 50% de la seua programació en català, però no totes hi arriben.

Televisió

Canal 9 només emet en català el 36% de la programació. En el segon canal autonòmic, Nou 2, el percentatge és del 95%, però es preveu que disminuïsca amb l'externalització dels serveis a empreses foranies. Info TV, l'única televisió que emetia tota la programació en català, va ser marginada pel govern valencià en el procés d'adjudicació de TDT. Durant un temps va sobreviure en internet fins a la seua transformació en una empresa de serveis audiovisuals. Raons polítiques han marcat també el tancament de Gandia Televisió, un referent, per mà del govern local del PP.

Internet és un dels espais on la llengua està més normalitzada

Tot i que la presència del català en els cibermitjans valencians continua sent minoritària, la xarxa es presenta com un dels espais on la llengua està més normalitzada. El còmput de mitjans valencians amb un cert grau d'ús del català en la xarxa el 2011 era de 89 entre premsa digital (47), ràdios (89) i televisions (15), aproximadament el 17% d'un corpus de 500 mitjans. El mitjans més importants en continguts i audiència són El Punt Avui i Vilaweb, als quals se sumen webs d'informació local i comarcal com ara Comarquesnord.cat i Ara Multimedia. Ja s'han de lamentar, però, tancaments com el de L'Informatiu.

També és destacable el nombre de persones que usen el català en Internet al País Valencià per navegar i comunicar-se, si bé el castellà és la llengua de major ús. Segons l'enquesta Coneixement i ús social del valencià 2010, realitzada per la Conselleria d'Educació, el 24,7% dels usuaris usa sempre o habitualment el català en la pàgina inicial del navegador; el 37,4%, l'utilitza en el correu electrònic i el 32,3% dels valencians usa el català en les xarxes socials, fòrums, blocs i xats, mentre que el 31,1% empra el castellà i el 25,4% les dues llengües indistintament.

Darrera actualització ( Diumenge, 19 d'agost del 2012 02:00 )
Publicat a

El Punt Avui. Comarques Gironines 19-08-2012 Pàgina 69
El Punt Avui. Edició Nacional 19-08-2012 Pàgina 45


Diari El Punt Avui - Empar Peiró. València

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

Més sobre Espai català de comunicació (254)