Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L’OCB es rearma amb força a Marratxí

Diari de Balears - Raphel Pherrer/Margalida Ramis 6-Jul-2012

Balears | Part Forana
L’OCB es rearma amb força a Marratxí
L’entitat té per objectiu promoure la cultura en tots els àmbits i mantenir una reivindicació a favor de la normalització de la llengua catalana. Vol ser l’eix vertebrador de la cultura en el municipi
Raphel Pherrer/M.Ramis | 06/07/2012 | Vistes: 158 vegades

Puntuada amb 4 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

El 4 de juliol, dimecres passat, va néixer a Marratxí una nova delegació de l’Obra Cultural Balear. Per a això, es convocà una reunió de socis i simpatitzants a les instal·lacions parroquials de l’església de Sant Marçal, a la Cabaneta, on coincidiren 41 persones d’àmbits professionals molts diferents per tal de posar una primera pedra d’allò que serà una plataforma viva per difondre la cultura de les Illes Balears –en aquest cas, preferentment del terme de Marratxí– i per defensar la llengua catalana.


Els membres de l’entitat, que va estar activa fins als anys noranta, varen triar la nova junta directiva, que estarà formada per representants dels diferents nuclis del municipi. L’entitat rebrà, a més, el suport d’un grup extens de col·laboradors, pertanyents a diferents àmbits (cultura, educació, periodisme), que donaran suport a l’organització de diverses activitats. També es planificaran les estratègies per dur endavant tot un programa d’actuacions. Alguns dels col·laboradors presents proporcionaren punts de partida per als pròxims mesos. En realitat, es tractava de marcar les línies generals de feina de la delegació naixent i de fer una pluja d’idees per tal d’esbrinar quines són les més urgents.

Vertebrar
Entre aquests punts de partida, hi té una especial importància vertebrar culturalment un municipi que el 2008 ja tenia 32.830 habitants i que es troba dividit en diferents nuclis, tant històrics com de nova creació. Un municipi que darrerament ha viscut un augment de població descomunal que ha acabat per desdibuixar els trets culturals i les tradicions, ja que molts són castellanoparlants.


En el moment d’aportar-hi idees, s’apostà perquè la nova delegació de l’OCB estigui en estret contacte amb les forces vives de l’educació per tal de poder interactuar no solament en matèries purament docents, sinó també per contrarestar l’agressió a la llengua catalana que duen a terme els governants actuals, tant des del Govern balear com des del mateix Ajuntament de Marratxí.


Així mateix, l’escriptor Antoni Serra va remarcar que seria important redireccionar una situació equívoca. I és que el molí on varen viure el pintor Pedro Sureda, amb la seva mare, Pilar Montaner, Catalina Canyelles –la seva dona– i les seves tres filles, actualment, és l’expositor del Museu del Fang. Diu Serra que seria més adequat convertir aquest recinte en casa museu dels Sureda i traslladar el Museu del Fang a una olleria en desús, la qual cosa permetria aprofitar antigues instal·lacions del fang, amb els seus torns i forns, per mostrar a escolars i curiosos com es realitza el procés de les ceràmiques mallorquines. També es va parlar de fomentar la música en el terme i d’enfocar les festes de Sant Marçal d’una altra manera, ja que, en la darrera edició, han causat vertadera decepció entre la ciutadania, a causa que darrerament s’han desvinculat de l’esperit popular mallorquí que abans les caracteritzava.

Anar per feina
En principi, els actes d’aquesta delegació de l’OCB a Marratxí s’havien d’activar el setembre, però l’empenta dels presents no ho va permetre i, per això, les activitats no donaran treva a l’estiu i començaran immediatament. A l’acte de dimecres, també hi assistiren els dos regidors de PSM-IV-ExM a l’Ajuntament, Joan Francesc Canyelles i Miquel Rosselló; l’exdirectora de l’Institut balear de la dona Lila Thomàs, i la filòloga Joana M. Matas, entre d’altres. Per part de l’Ajuntament de Marratxí, no hi anà ningú en nom de l’equip de govern. Tanmateix, fonts del Consistori informaren que ningú no els havia avisat d’aquesta trobada, de la qual s’han assabentat a través dels mitjans de comunicació locals.


Això no obstant, la Sala informà que, un cop que l’entitat es registri com a tal, serà tractada amb el mateix rang que la resta d’associacions municipals. En tot cas, perquè el col·lectiu quedi constituït oficialment encara ha de passar alguns tràmits burocràtics.
Diari de Balears - Raphel Pherrer/Margalida Ramis

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/balears/o...

Més sobre Obra Cultural Balear - Xarxa per la llengua, la cultura i el país (331)