└rea de normalitzaciˇ lingŘÝstica de l'Ajuntament d'Alc˙dia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El nou president de l'eurocambra permetrÓ parlar-hi catalÓ per primer cop

Vilaweb 16-Gen-2012

Dilluns 16.01.2012 08:57
El nou president de l'eurocambra permetrÓ parlar-hi catalÓ per primer cop

El socialista alemany Martin Schulz rellevarÓ demÓ el conservador polonŔs Jerzy Buzek

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF


El socialista alemany Martin Schulz serÓ elegit demÓ nou president del Parlament Europeu i s'ha compromŔs a permetre-hi per primer cop l'˙s del catalÓ. Schulz ha confirmat als eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), RaŘl Romeva (ICV) i Izaskun Bilbao (PNB) que els autoritzarÓ a fer discursos en catalÓ i Ŕuscar a l'hemicicle. Schulz substituirÓ el conservador polonŔs Jerzy Buzek i tÚ garantida l'elecciˇ grÓcies a un acord entre socialistes i populars, que es reparteixen la legislatura. La liberal britÓnica Diana Wallis i el 'tory' Nirj Deva tambÚ sˇn candidats, per˛ no tenen prou suport.

El popular Alejo Vidal-Quadras, que Ús un dels catorze vicepresidents de l'eurocambra i aquest dimarts serÓ reelegit, ha vetat fins ara l'˙s de la llengua catalana a Estrasburg, alĚlegant 'dificultats tŔcniques'. Buzek i el seu predecessor, el democratacristiÓ alemany Hans-Gert P÷ttering, han fet cas de Vidal-Quadras i mai no han cedit a les pressions dels eurodiputats catalans.

Schulz, ex-batlle de WŘrselen, una ciutat de 40.000 habitants a RenÓnia del Nord-WestfÓlia, tÚ sensibilitat cap a Catalunya i el catalÓ, segons expliquen els eurodiputats catalans que hi han tractat. Fins i tot ha llegit Josep Pla, MÓrius Torres i Jaume CabrÚ. Les intervencions en catalÓ al plenari no suposarien cap despesa extra, perquŔ els mateixos lingŘistes que tradueixen al castellÓ (molts sˇn catalans) podrien encarregar-se de fer les traduccions de la llengua catalana. S'espera que aquest dilluns al vespre els eurodiputats catalans facin una conferŔncia de premsa conjunta per anunciar que votaran plegats a favor de Schulz.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/3971616/2...

MÚs sobre Oficialitat del catalÓ a Europa (Constituciˇ Europea) (688)

Destacats