Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Glosa Musicada viatja a Manresa

Diari de Balears - G. Amengual 4-Nov-2011

Cultura | Cultura
Glosa Musicada viatja a Manresa
Mateu Xurí i els germans Martorell actuaran demà a la capital del Bages, en el marc de la 14a edició de la Fira mediterrània
G. Amengual. | 04/11/2011 | Vistes: 7 vegades

Puntuada amb 0 estrelles de 5
Puntua-la amb 1 estrelles
Puntua-la amb 2 estrelles
Puntua-la amb 3 estrelles
Puntua-la amb 4 estrelles
Puntua-la amb 5 estrelles

Pere Joan Martorell, Mateu Xuri i Manel Martorell. Foto: G.Amengual

La XIV Fira mediterrània de Manresa comptarà tindrà enguany la pressència mallorquina de Glosa Musicada. Es tracta d'un projecte que combina la poesia popular amb la música d'arrels format pel col·laborador de dBalears Mateu Xurí i els germans Manel i Pere Joan Martorell, ja habituals de l'encontre manresà amb formacions com Al-Mayurqa, Xeremiers de Son Roca i Germans Martorell. L'actuació serà demà dissabte a les 17.00 hores, a la Tavera de la fira, i suposarà l'estrena de l'espectacle a Catalunya.

"Hi oferim un contingut una mica diferent: una mescla entre glosa i música amb un repertori que mostra diverses variants de glosat. La iniciativa començà fa 3 o 4 anys, hem actuat en alguns teatres i la proposta ha tingut una bona acollida", declara Xurí. "La idea és ajuntar un acompanyament musical als versos, amb temes de la terra, tonades populars mallorquines i peces pròpies per muntar un espectacle atractiu" afegeix, mentre que Manel Martorell ho qualifica d'"experiment".

En aquest programa, Xurí s'allunya dels tradicionals duels de glosadors. "Aquí, el combat serà amb mi mateix", explica, per afirmar que en aquest cas fa gloses "per transmetre un missatge". "Tractaran de l'actualitat, de tot allò que em preocupa i que cal defensar, per exemple la llengua, la cultura, el país... i de tot el contrari: el Govern" assevera. Així mateix, afirma que durant la funció hi haurà moments d'interacció amb el públic. Els assistents veuran la formació mallorquina amb una visió ben diferent de la que se'n té a l'Illa. "Allà ens percebran molt més com un grup, perquè aquí la gent ens coneix més individualment. L'organització sempre ha estat molt receptiva amb la música que ve de Mallorca". Cal destacar que l'actuació d Glosa Musicada en la fira de Manresa s'enregistrarà i el grup no tanca la porta a fer-ne també un disc, si bé reconeixen que "la situació per editar-lo no és bona".
Diari de Balears - G. Amengual

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/cultura/g...

Més sobre Glosadors - Cultura tradicional (136)

Destacats