Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El PSC haurà de votar sobre el català a tocar del 20-N

Diari El Punt Avui - Albert Segura. Brusel·les 25-Oct-2011

El PSC haurà de votar sobre el català a tocar del 20-N
CiU, ERC i ICV reclamen l'oficialitat a la UE amb la inclusió del croat
Només Obiols i Vidal-Quadras podran debatre-ho
25/10/11 02:00 - Brussel·les - Albert Segura
[L'eurodiputat del PSC, Raimon Obiols, en un acte de campanya de les passades eleccions al Parlament europeu Foto: LLUÍS SERRAT.]
L'eurodiputat del PSC, Raimon Obiols, en un acte de campanya de les passades eleccions al Parlament europeu Foto: LLUÍS SERRAT.
1

A només tres dies de les eleccions, aquest 17 de novembre, el PSC i el PSOE hauran de mullar-se sobre l'oficialitat de la llengua catalana a Europa, un dels conflictes que més els incomoda i tensa les seves relacions. El tripartit de Brussel·les, l'aliança que formen els eurodiputats de CiU, ERC i ICV per defensar temes de país, ha tornat a fer pinya per demanar a l'eurocambra el que el govern espanyol els nega: que s'aprofiti l'ingrés de Croàcia a la UE, el 2013, i la incorporació del croat entre les llengües oficials per afegir-hi el català.

Ramon Tremosa, Oriol Junqueras i Raül Romeva van presentar ahir una esmena conjunta que no podran votar, perquè cap dels tres no forma part de la comissió d'Exteriors que debatrà l'informe sobre l'adhesió croata. Precisament, els dos únics representants catalans són l'eurodiputat socialista Raimon Obiols, membre de ple dret, i el popular Alejo Vidal-Quadras, suplent (no té garantit poder votar) però que ha boicotejat tots els intents “provincians” dels “fanàtics i incompetents” (sic) que la llengua catalana tingui el mateix estatus que la castellana a Brussel·les.

Això fa que les possibilitats que l'esmena pugui aprovar-se i arribar a debatre's en el ple, l'1 de desembre, siguin escasses. L'informe, a més, no és vinculant, només expressa l'opinió del Parlament Europeu. La votació, però, podria tornar a deixar en evidència el doble discurs socialista.

El PSOE té cinc eurodiputats més en la comissió, entre membres de ple dret i suplents, que podrien participar en el debat: la mallorquina Teresa Riera, l'asturiana María Muñiz, els andalusos Carmen Romero (l'exdona de Felipe González) i Luis Yáñez-Barnuevo i el madrileny Emilio Menéndez del Valle. I el PP, quatre: Jaime Mayor Oreja, Francisco Millán Mon (ministrable per Rajoy), Antonio López-Istúriz i José Ignacio Salafranca.

L'oficialitat del català a la UE no es decideix a Brussel·les sinó a Madrid (és tan fàcil com que el govern espanyol ho demani), però CiU, ERC i ICV volen aprofitar l'escletxa croata per pressionar els socialistes. Al juliol ho van intentar al Congrés i els diputats del PSC van votar-hi en contra, amb el PSOE. Amb deu milions de parlants, el català és la tretzena llengua més utilitzada de la UE, però no és entre les 23 oficials.

LA XIFRA
3
són els eurodiputats
que han presentat una esmena –CiU, ERC i ICV– per demanar l'oficialitat del català a la UE.
Darrera actualització ( Dimarts, 25 d'octubre del 2011 02:00 )
Publicat a

El Punt Avui. Comarques Gironines 25-10-2011 Pàgina 23
El Punt Avui. Edició Nacional 25-10-2011 Pàgina 6


Diari El Punt Avui - Albert Segura. Brusel·les

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

Més sobre Oficialitat del català a Europa (Constitució Europea) (688)

Destacats