└rea de normalitzaciˇ lingŘÝstica de l'Ajuntament d'Alc˙dia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'etiquetatge en catalÓ a Catalunya Ús obligatori a partir d'avui

Vilaweb 23-Jul-2011

Dissabte 23.07.2011 06:00

L'etiquetatge en catalÓ a Catalunya Ús obligatori a partir d'avui

El codi de consum que hi obliga s'aplica per primer cop de forma completa, desprÚs d'un any de marge d'adaptaciˇ

A partir d'avui, el govern podrÓ sancionar totes aquelles empreses que no compleixin el codi de consum (pdf), segons el qual tots els productes dirigits al consumidor han d'anar etiquetats, com a mÝnim, en catalÓ. Aquest codi va entrar en vigor l'any pasat, per˛ el procÚs d'adaptaciˇ no ha acabat fns avui. Les empreses han tingt un marge d'un any per preparar els canvis i a partir d'avui, tots els productes dirigits al consumidor que no estiguin com a mÝnim en catalÓ poden ser sancionats.

Al capÝtol VIII del codi, a l'article 128-1, la llei diu que els consumidors tenen dret a rebre, com a mÝnim en catalÓ, la publicitat, la informaciˇ de carÓcter fix, la documentaciˇ sobre el producte i el seu maneig, les informacions contractuals de qualsevol tipus i les condicions d'˙s, entre mÚs. Per tant, equipara, per primera vegada, l'˙s del catalÓ i el castellÓ en tots els Ómbits de l'etiquetatge.

Una panera amb productes en catalÓ per al president

Tal i com apunta Plataforma per la Llengua, aquesta llei estÓ sent incomplida per la gran majoria d'empreses que distribueixen productes a Catalunya. Per aix˛, l'associaciˇ va fer arribar ahir al president de la Generalitat, Artur Mas, una panera amb productes correctament etiquetats en catalÓ per recordar al govern que a partir de'avui es podran sancionar totes aquelles empreses que no compleixin. La Plataforma va publicar un informe sobre l'incompliment de la normativa per part de les trenta marques mÚs venudes.

L'entitat considera que la nova reglamentaciˇ ha de comportar un canvi substancial en el paisatge del mercat catalÓ, on la majoria de productes no s'etiqueten en llengua catalana.
Els consumidors catalanoparlants eren fins ara els ˙nics de la Uniˇ Europea que, tot i constituir un gruix tan important de parlants, no tenien una normativa d'etiquetatge que obliguÚs a l'˙s de la llengua catalana. En la resta de casos de llengŘes amb tants milions de parlants ja se n'havia regulat l'obligatorietat. Fins ara, nomÚs hi estaven obligats aquells productes catalans amb denominaciˇ d'origen o de qualitat.

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Opiniˇ contundent

'El catalÓ, sortosament, i espero que no ens ho tombi la Uniˇ Europea, estÓ protegit pel nou codi de consum aprovat el 23 de juliol de 2010. El que no era normal Ús que el catalÓ no fos obligatori a l'hora d'etiquetar. La nova llei del consumidor incorpora aquesta obligatorietat. El 23 de juliol vinent, un any desprÚs de l'aprovaciˇ de la llei, tots els productes que es comercialitzen al nostre territori hauran d'estar etiquetats en catalÓ, cosa que em sembla que moltes empreses no compliran. De moment, Ús mÚs fÓcil trobar un producte etiquetat en grec que en catalÓ. Un exemple clarificador: les trenta marques mÚs venudes a Espanya es troben fora de la llei, no n'hi ha cap que etiqueti els productes en catalÓ.'

Bernat Gasull, membre fundador de Plataforma per la Llengua

(veure mÚs acÝ)
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/3913163/2...

MÚs sobre Etiquetatge (111)