c/ d’en Serra, 13, edifici Can Fondo, 07400 Alcúdia
Tel.: 00 34 971 897 116

Catalunya fa tard i no blinda l'etiquetatge en català
Diari Avui - Albert Segura. Brusel·les 7-Jul-2011
Catalunya fa tard i no blinda l'etiquetatge en català
L'Eurocambra aprova una normativa que podria obligar a etiquetar almenys en una llengua oficial de la UE
Rebutja l'esmena dels eurodiputats catalans per no reobrir una discussió del 2008
07/07/11 02:00 - Brussel·les - Albert Segura
[El front comú dels eurodiputats catalans no ha estat suficient per frenar la normativa sobre etiquetatge Foto: ACN / ARXIU.]
El front comú dels eurodiputats catalans no ha estat suficient per frenar la normativa sobre etiquetatge Foto: ACN / ARXIU.
1
En gaèlic, estonià o finés, sí, però únicament en llengua catalana, no. Si el govern espanyol (aquest o els que vindran) vol, els productes etiquetats només en català hauran de desaparèixer de les prestatgeries dels supermercats del país. El Parlament Europeu va aprovar finalment ahir la nova normativa que permet als estats membres “estipular que l'etiquetatge s'ha de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió Europea”. Tot i ser la tretzena més parlada als 27, la llengua catalana només té l'estatus de regional i minoritària, així que només podrà acompanyar una d'oficial, com el castellà, a les etiquetes.
Catalunya ha fet tard i s'ha empassat l'enèsim gol contra el català. De res no va servir que els eurodiputats catalans (fins i tot amb Maria Badia i Raimon Obiols, del PSC, i Santiago Fisas, del PP) fessin ahir front comú presentant una esmena conjunta a última hora per evitar-ho. Els serveis jurídics de l'Eurocambra ni tan sols no la van acceptar per improcedent i no es va poder arribar a votar en el ple: si Catalunya hi tenia res a dir, hauria d'haver esmenat la nova normativa fa tres anys, el gener del 2008, que és quan es va començar a discutir. Però ni el govern de Montilla no se'n va adonar (ni la seva delegació a Brussel·les, ni els eurodiputats) ni el govern de Zapatero no va fer res per protegir el català. Ahir ja no hi havia marge de maniobra i Estrasburg es va negar a reobrir la discussió i va aprovar la nova legislació amb una majoria aclaparadora: 606 vots a favor, 48 en contra i 26 abstencions.
L'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, és l'únic català que hi va votar en contra, apostant directament per la independència de Catalunya “atesa la inflexibilitat amb què els estats membres tracten les realitats nacionals europees que no disposen d'un estat”. “Aquesta situació, juntament amb l'última negativa del govern espanyol a donar suport a la plena oficialitat del català a Europa, fa que cada dia més i més catalans tinguin incentius racionals creixents per demanar un estat propi”, va advertir Tremosa, en un comunicat conjunt amb els eurodiputats d'ERC, Oriol Junqueras, i d'ICV, Raül Romeva.
Garanties al consumidor
El republicà va abstenir-se en la votació i l'ecosocialista hi va votar a favor, com Badia, Obiols i Fisas, perquè l'objectiu principal de la nova legislació, al marge del català, és garantir als consumidors que les etiquetes els informin de manera clara i fàcilment llegible de les calories, greixos, greixos saturats, carbohidrats, sucres, proteïnes i sal dels productes. De fet, l'amenaça de la UE sobre l'etiquetatge en català plana des del 1997, quan es va aprovar la primera normativa que preveu que els estats puguin obligar a etiquetar almenys en una llengua oficial europea.
El popular Alejo Vidal-Quadras, vicepresident de l'Eurocambra, es va afanyar ahir a celebrar el “ridícul” de la “tropa tribal” i el “comando identitari català de Brussel·les”, que “no només és excloent i fanàtic sinó també incompetent per desconeixement del reglament”.
La responsabilitat final en l'etiquetatge de productes en
català recaurà
en l'Estat espanyol
Oriol Junqueras
eurodiputat d'esquerra
En fem una lectura molt negativa,
perquè és freqüent que es vulneri
el multilingüisme
Raül Romeva
eurodiputat d'ICV
Una vegada
que s'aconsegueix unanimitat, valorem-ho com
una nota positiva
Artur Mas
president de la generalitat
Un cop
més constatem
la precarietat en
què es troba
la llengua catalana
Ramon Tremosa
eurodiputat de ciu
Darrera actualització ( Dijous, 7 de juliol del 2011 02:00 )
Publicat a
Avui 07-07-2011 Pàgina 6
El Punt Barcelona 07-07-2011 Pàgina 14
El Punt Barcelonès Nord 07-07-2011 Pàgina 14
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 07-07-2011 Pàgina 14
El Punt Comarques Gironines 07-07-2011 Pàgina 21
El Punt Maresme 07-07-2011 Pàgina 14
El Punt Penedès 07-07-2011 Pàgina 14
El Punt Vallès Occidental 07-07-2011 Pàgina 14
Diari Avui - Albert Segura. Brusel·les
Origen
http://www.avui.cat/noticia/article/3-po...
Més sobre Etiquetatge (111)
- L'etiquetatge en català ven a Mallorca (notícia, 18/09/2014)
- El 90% dels productes distribuïts a Catalunya no inclouen el català en l’etiquetatge (notícia, 02/06/2014)
- 20 anys etiquetant en català (notícia, 06/03/2014)