Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Pajín assegura que l'etiquetatge només en català podrà continuar com fins ara

Diari Avui - ACN. Madrid 7-Jul-2011

Pajín assegura que l'etiquetatge només en català podrà continuar com fins ara
La ministra de Sanitat i Consum assegura que la directiva europea no modifica el règim actual
Afirma que l'Estat no pagarà els 150 milions de compensació que reclama la Generalitat per atendre ciutadans d'altres comunitats perquè això ho han de solucionar entre les diferents autonomies
07/07/11 10:49 - madrid - ACN
[La ministra de Sanitat i Consum, Leire Pajón Foto: EFE.]
La ministra de Sanitat i Consum, Leire Pajón Foto: EFE.
1 2

La ministra de Sanitat i Consum, Leire Pajín, ha afirmat aquest dijous en una entrevista a RAC 1 que l'etiquetatge només en català podrà continuar com fins ara perquè, al seu entendre, la directiva europea sobre aquesta qüestió que es va aprovar dimecres “no modifica” el règim actual.

La ministra ha recordat que el sistema d'etiquetatge que funciona a l'Estat “no crea problemes”. “Ho portem amb plena normalitat i sense cap tipus d'incident lingüístic”, perquè “per norma europea l'etiquetatge se sol fer en castellà i només alguns productes poden ser etiquetats també en una altra llengua”.

Segons Pajín, “el que fa la directiva és no modificar l'actual règim lingüístic”, i “no hi ha cap novetat i se seguirà fent com fins ara”. Per tant, segons la ministra, els productors que fins ara han etiquetat productes només en català ho podran continuar fent d'aquesta manera.

La ministra ha fet aquestes manifestacions després que aquest dimecres el Parlament Europeu va aprovar el reglament que permet que l'Estat impedeixi l'etiquetatge només en català. La normativa estipula que l'etiquetatge “s'ha de fer en una o més llengües d'entre les oficials de la Unió”, cas que no és el del català.

Segons una explicació que la UE va enviar a l'eurodiputat Ramon Tremosa, la normativa implica que “si un estat membre fa ús de l'article 15.2 i requereix l'ús d'una llengua oficial de la UE a les etiquetes, l'ús exclusiu d'una altra llengua no seria possible”.

L'atenció ciutadans d'altres comunitats

Pajín ha anunciat que el Ministeri no pagarà les compensacions de 150 milions d'euros que reclama Catalunya per haver atès ciutadans d'altres territoris. Segons Pajín aquesta és tasca d'un grup de treball i en tot cas ha recordat que les compensacions s'han d'acordar entre els territoris.

Pajín també ha afirmat que “respecta” les retallades que ha posat en marxa el conseller Boi Ruiz amb l'objectiu de reduir el dèficit, i ha assegurat que és partidària del “coestalvi” més que no pas del “copagament”.

Pel que fa a la reunió del consell interterritorial de Sanitat per abordar el futur del sistema amb els territoris, ha afirmat que se celebrarà en les pròximes setmanes “un cop tots els consellers hagin pres possessió”.
Darrera actualització ( Dijous, 7 de juliol del 2011 11:02 )
Diari Avui - ACN. Madrid

Origen


http://www.avui.cat/noticia/article/2-so...

Més sobre Etiquetatge (111)