Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Català al teu aire

Diari d'Andorra - C. Audi. Encamp 19-Ago-2010

Reportatge
Català al teu aire
Un dels aspectes que més aprecien els usuaris dels centres d’autoaprenentatge de la llengua oficial és la flexibilitat per estudiar-hi. La majoria hi acut per raons laborals, encara que justament la manca de feina ha fet incrementar en els últims mesos el volum d’alumnes.

* Currently 6.00/10
* 1
* 2
* 3
* 4
* 5
* 6
* 7
* 8
* 9
* 10

Mitja: 6.0/10 (3 vots) Galeria Fotos
C. Audí - Encamp - 19/08/2010

El Domingo,fent alguns exercicis al centre. (X. Pujol)
El Domingo ha decidit invertir el matí al català. Tot i que el parla amb prou fluïdesa, està decidit a millorar-ne el nivell. Des de fa tres mesos acut sempre que pot al centre d’autoaprenentatge d’Encamp per fer exercicis i buscar suport amb material pedagògic específic.
És arquitecte, de Mèxic i té 34 anys. Fa sis anys que va arribar al Principat, sense estar massa al cas que l’idioma oficial d’aquí era el català. “El primer any que vaig estar aquí va estudiar-lo, però després ho vaig deixar perquè em costava combinar-ho amb la feina”, explicava ahir. Quan se li demana per què va optar per aprendre la llengua, ho té clar: “és el país on visc”.
Ell, com la resta d’usuaris, han optat per un camí més autònom per millorar l’idioma, ja que és el que millor s’adapta a la seva situació personal i laboral. Hi intenta dedicar unes quatre hores a la setmana i, si tot va bé, més endavant es presentarà a un examen oficial. El fet de ser capaç de comunicar-se en català li ha servit, va confessar, per sentir-se “més integrat” al país. “Sobretot durant reunions de feina, perquè tothom ha de canviar al castellà per tu;”, exemplificava. També li resulta pràctic a l’hora de seguir la tele i la ràdio. També comença a atrevir-se amb la lectura. El llibre que té ara entre mans, Els pilars de la terra, però, no seria precisament curt. “L’he començat i allà el tinc!”, exposava rialler.
Un altre dels joves que en ple agost va apostar per reservar unes hores a millorar la llengua és el Christov. Fa quinze anys va traslladar-se al Principat des de França amb els seus pares i, malgrat que va estudiar l’idioma oficial a l’escola i el practica amb els amics, ara posa colzes perquè vol passar una prova oficial o aconseguir el nivell B. Fa un mes que assisteix regularment a la instal·lació d’Encamp, que considera que ofereix una “opció més personalitzada”. Valora especialment el fet que hi hagi un lingüista que doni suport als usuaris de manera personalitzada. Tot i que assenyala que no li va resultar especialment complicat aprendre l’idioma, perquè s’assimila en molts aspectes a la seva llengua materna, reconeix que hi ha particularitats que li costen més, com l’accentuació.

Més de la meitat, andorrans
La responsable del centre, Marta Pujol, comentava que més dels usuaris que s’apropen a la instal·lació són andorrans. També n’hi ha força d’espanyols i portuguesos. Els motius que els duen a apropar-se als punts d’autoaprenentatge són diversos, però sovint la feina hi té part de la culpa. Aquest estiu l’afluència als centres ha estat major que la de l’any passat i un dels motius és el de la situació econòmica. “Col·laborem amb el Servei d’Ocupació i s’ofereix a les persones que estan a l’atur la possibilitat de fer aquests cursos”, va posar de relleu.
D’altra banda, la Marta assegura que, posant-hi ganes i dedicant-hi entre tres i quatre hores per setmana, un usuari que sàpiga alguna altra llengua romànica pot arribar a parlar català amb un temps quasi rècord: uns quatre mesos.

Diari d'Andorra - C. Audi. Encamp

Origen


http://www.diariandorra.ad/index.php?opt...

Més sobre Política Lingüística Estat andorrà (72)

Destacats