Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Els estudiants del Campus lloen Andorra

Diari d'Andorra - Gabriel Pérez. Sant Julià de Lòria 13-Ago-2010

Els estudiants del Campus lloen Andorra

* Currently 5.60/10
* 1
* 2
* 3
* 4
* 5
* 6
* 7
* 8
* 9
* 10

Mitja: 5.6/10 (5 vots) Galeria Fotos
Gabriel Pérez - Sant Julià de Lòria - 13/08/2010

Els estudiants participants en el Campus.
Provenen de llocs tan diferents i allunyats entre si i d’Andorra com els Estats Units, l’Argentina o Sèrbia, però dominen el català gairebé com si haguessin nascut aquí.
Són els 31 estudiants estrangers que ahir van concloure la seva participació en el novè Campus universitari de la llengua catalana, organitzant per l’Institut Ramon Llull. Durant prop d’un mes han millorat el seu ja gran domini de l’idioma i, a més, han pogut conèixer de ben a prop les especificitats de la cultura tant andorrana com de les regions de parla comuna.
Dues setmanes a Artà, a les illes Balerars, tres dies a Girona i aquestes darreres jornades a Andorra, més concretament a Sant Julià. Han compartit classes però també excursions i visites a monuments, museus i, fins i tot, festes majors. Tot amb l’objectiu d’apropar-se encara més a la cultura que els va atreure, alguns reconeixen no saber per què, quan estudiaven als seus respectius països.
Alguns, com és el cas de l’americana Adina Levin, s’han vist especilament sorpresos “per les munta­nyes”. I és que “als Estats Units només tenim gratacels”, segons explica aquesta jove estudiant, que va gaudir especialment de la pujada al santuari de Canòlich i que marxa contenta del Principat perquè “he pogut aprendre moltes paraules noves i les diferències entre les cultures catalanes”.
Des de Sèrbia va arribar al Campus Ivana Ivkovic, que considera que el curs ha servit per demostrar que “el català pot ser la llengua comuna de 30 persones de diferents països”. Assegura haver-se sentit “com a casa” i d’Andorra marxa especialment impressionada “pel paisatge” i pel fet que “tot i ser un lloc turístic no s’ha perdut la sensació de conviure amb la natura”.
Florent Bastide venia de més a prop, de la veïna França, però trepitjava per primer cop “però no pas últim” terres andorranes. “És una experiència única per descobrir la riquesa de la cultura i dels països catalans”, apunta, per després demanar que “tot això s’ha de poder descobrir amb més temps”.
Des de l’Argentina, Bàrbara Echavarria afirma que “el paisatge d’Andorra és encantador, imponent, m’ha sorprès molt i m’ha deixat sense paraules”. Aquesta jove reconeix que, en el seu moment, interesar-se pel català va ser amb l’objectiu de “ser original” i diferenciar-se d’altres companys de promoció. “A la meva universitat exigien que, a més de castellà i anglès, féssim una altra llengua i no vaig voler agafar el que tothom escollia”.
Ells, i la resta de companys, fan un balanç positiu del Campus. També el fa el secretari d’Estat d’Ensenyament Superior i Rercerca, Joan Marc Miralles, convençut que aquests estudiants “s’han convertit en grans ambaixadors de la cultura catalana i andorrana”.

Diari d'Andorra - Gabriel Pérez. Sant Julià de Lòria

Origen


http://www.diariandorra.ad/index.php?opt...

Més sobre Campus Universitari de la Llengua Catalana Mallorca-Andorra i altres estades lingüístiques al país (43)