Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El català com a eina d'integració

El Punt - Jordi Camps. Girona 16-Mai-2010

la crònica
El català com a eina d'integració
16/05/10 02:00 - Girona - jordi camps i linnell email protegit
[Voluntaris, col·laboradors i coordinadors, davant la presó de Girona. Foto: J. CAMPS.]
Voluntaris, col·laboradors i coordinadors, davant la presó de Girona. Foto: J. CAMPS.
1
Notícies de ...

* Girona
* Figueres

Des que es va crear el programa del voluntariat per la llengua, ara fa uns anys, no ha parat de créixer tant pel que fa al nombre de parelles lingüístiques com les entitats que hi participen. De les moltes campanyes que hi ha en curs, ens ha captivat la que per segon any consecutiu té lloc en un àmbit tan intern –i evidentment inaccessible– com és el Centre Penitenciari de Girona. Coordinat pel Centre de Normalització Lingüística de Girona i el Centre de Formació de Persones Adultes: Pompeu Fabra, aquest programa té com a principal objectiu donar suport a la normalització del català i alhora assolir una millor integració social dels seus participants, majoritàriament interns i internes castellanoparlants.

Aquest any, a més, el programa –que consta de deu hores de conversa amb una persona voluntària catalanoparlant que es desplaça al centre penitenciari– ha tingut com a principal novetat la conferència que va oferir dimecres passat l'escriptor Josep Maria Fonalleras, a la mateixa presó, com a acte de clausura d'aquesta segona edició. Sens dubte, un regal de fi de festa per a tots aquells que hi han participat. L'acte, que havia aixecat molta expectació –no sempre els reclusos tenen l'ocasió de disfrutar de visites tan il·lustres–, es feia a propòsit de la proposta de lectura del llibre Un any de divorciat, escrit pel mateix Fonalleras. Els assistents van assetjar l'escriptor amb tota mena de preguntes; no només del llibre sinó sobre la literatura en general, el procés creatiu i en definitiva sobre què vol dir escriure... S'ha de dir que prèviament alumnes i aprenents havien mantingut una engrescadora relació epistolar amb l'escriptor –«aquí som bons clients de correus!», va comentar algú– per plantejar-li dubtes, crítiques i suggeriments (el qüestionari de cent preguntes que li van enviar és una bona mostra del grau de motivació d'aquesta proposta).

A Fonalleras, d'aquesta «experiència gratament positiva» el que li va sobtar més va ser la «sinceritat» d'aquest grup de lectors que no saben d'hipocresia ni convencions socials; i la grata acceptació que va tenir sobretot entre el grup d'internes. Plenament conscient que la seva petita tragèdia personal (el divorci) no es pot comparar amb els drames viscuts per aquest particular club de lectura, va apreciar el fet que en destaquessin la ironia del text i la bona estona que asseguren haver passat. Tal com va dir en petit comitè, «la cultura pot ser una arma poderosa per assolir un plus de llibertat».

L'èxit d'aquest programa (només aquest any, entre les presons de Girona i Figueres hi han participat 110 persones, entre voluntaris per la llengua i aprenents) ha fet que s'exporti a Barcelona, on tenen previst aplicar-lo properament.
Darrera actualització ( Diumenge, 16 de maig del 2010 17:44 )
Publicat a

* El Punt Comarques Gironines 16-05-2010 Pàgina 52


El Punt - Jordi Camps. Girona

Origen


http://www.elpunt.cat/noticia/article/-/...

Més sobre Voluntariat per la Llengua (228)