Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Softvalencià pretén difondre programari lliure en la nostra modalitat lingüística

Pàgina26 23-Mar-2010

Softvalencià pretén difondre programari lliure en la nostra modalitat lingüística
dimarts, 23 de març de 2010 10:59
Correu electrònic Imprimeix PDF

Aquesta iniciativa, que ha estat possible gràcies a Escola Valenciana i a Softcatalà, té el suport de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i de les universitats de València, d'Alacant, la Jaume I i la Politècnica. Softcatalà, una associació sense ànim de lucre, ha traduït durant molts anys tot un seguit de programes lliures. És el cas del navegador Firefox, del paquet OpenOffice, de l'antivirus Avast o del descompressor Winrar. Per aquest treball ha rebut dos guardons que atorga la Generalitat de Catalunya: en 2004 el Premi Nacional d'Internet i en 205 el Premi Nacional de Cultura.

Amb Softvalencià es pretén que tot aquell programari, que ja disposàvem en la modalitat més extesa de la llengua, siga ara també present en valencià. No és un fet estrany perquè en anglés l'usuari pot triar molt sovint entre la llengua de la Gran Bretanya i la dels Estats Units. Un cas paregut ocorre amb el castellà, perquè en alguns programes els internautes disposen de models en el castellà de la península o en el d'Argentina.

Softcatalà ja va començar l'any 2005 a traduir programari amb versions valencianes. Açò va fer que s'haguera de crear una guia d'estil i fou aleshores quan l'entitat va contactar amb Escola Valenciana. Gràcies a aquesta col·laboració, no s'han de duplicar esforços i ara és possible traduir programari amb una versió pròpia per al nostre territori i una altra per a la resta del domini lingüístic. Softvalencià no s'ha constituït com una associació diferent de Softcatalà, només és una iniciativa que tracta d'espentar l'ús de la llengua a la Comunitat Valenciana amb programes més acostats a la nostra modalitat lingüística.
Pàgina26

Origen


http://www.pagina26.cat/tendencies/10882...

Més sobre Softcatalàvalencià (51)