Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

'Trash', 'Xtrems' i 'The Frost', favorites als premis Gaudí de cinema

Vilaweb 1-Feb-2010

'Trash', 'Xtrems' i 'The Frost', favorites als premis Gaudí de cinema

L'Acadèmia del Cinema Català atorga avui els Premis Gaudí. Els films amb més nominacions, en aquesta segona convocatòria, són 'Trash', 'Xtrems' i 'The Frost', curiosament tots amb títol anglès. Això no ha de perjudicar la gala que es podrà seguir en directe avui al vespre per TV3. 'El sector comença a creure en aquests premis que distingeixen la gran labor dels professionals de Catalunya', ha dit el director de l’Acadèmia, Joel Joan.

'Trash', l'Òpera Prima de Carles Torras, ha estat la sorpresa dels premis Gaudí. Amb una estrena poc publicitada, ha estat nominada a tretze candidatures entre les que destaquen la de millor pel·lícula en llengua catalana i la de millor director. La segueixen a poca distància la cinta de Ferran Audí, 'The Frost', amb onze nominacions, i 'Xtrems', la pel·lícula de terror dirigida per Abel Folk i Joan Riedweg que també opta a onze candidatures.

Els nominats

Marc Recha ('Petit Indi'), Mar Coll ('Tres dies amb la família'), Carles Torras ('Trash'), i Abel Folk i Joan Riedweg ('Xtrems') opten a millor director. En la llista de millors protagonistes compareixen Alex Brendemühl, per 'Les dues vides d'Andrés Rabadán', Eduard Fernàndez, per 'Tres dies amb la família', Óscar Jaenada per 'Trash' i Fermí Reixach, per 'Estació de l'Oblit' mentre que a la de protagonistes femenins les escollides són Judit Uriach, 'Trash', Maria Molins, pel seu paper a 'La Deriva', Nausicaa Bonnin, per 'Tres dies amb la familia' i Silvia Munt per la seva actuació a 'Xtrems'.

Pel que fa al millor guió cal destacar la presència de Isaki Lacuesta i María Hervera pel documental 'Garbo, l'home que va salvar el món'. Completen les nominacions Marc Recha i Nadine Lamari, Mar Coll i Valentina Viso per 'Tres dies amb la família' i Marta Molins, Abel Folk i Joan Riedweg per 'Xtrems'.

La sorpresa l'han donat també la nominació de la jove actriu Nausicaa Bonnin al premi de millor protagonista femenina, i la poca presència de la mediàtica REC2 que només ha estat nominada a quatre candidatures com a millor so, millors efectes especials, millor maquillatge i perruqueria, i millor muntatge.

Segona edició

A banda de la Llei del cinema català aprovada pel Govern, els premis Gaudí certifiquen la consolidació del sector cinematogràfic a Catalunya. Es tracta d'uns premis que tenen el seu antecedent en els Premis Barcelona de Cinema, creats pel Col·legi de Directors de Catalunya, com a guardons reivindicatius de l'existència d'una industria cinematogràfica catalana capaç de produir cintes de qualitat.

Ara, sota el paraigua de l'Acadèmia del Cinema Català, els Premis Barcelona han esdevingut els premis anuals de l'Acadèmia amb la denominació de Gaudí i la representació física d'una estatueta inspirada en les xemeneies de la Pedrera. El trofeu ha estat dissenyat per Montse Ribé, guanyadora d'un Òscar al millor maquillatge per la pel·lícula 'El laberinto del Fauno'

Anna Lizaran i Jordi Dauder van guanyar l'any passat la primera edició dels premis Gaudí en la categoria de millor interpretació femenina i masculina. Albert Serra va ser premiat per la seva direcció a 'El cant dels ocells', film que també va obtenir el guardó a la millor pel·lícula en llengua catalana.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/3684113/t...

Més sobre Acadèmia del Cinema Català (9)