Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

UGT presenta la campanya 'Els lèxics bàsics' de l'AVL per a promocionar la llengua en el món educatiu

Vilaweb - Europa Press 19-Oct-2009

SOCIETAT:

UGT presenta la campanya 'Els lèxics bàsics' de l'AVL per a promocionar la llengua en el món educatiu
19/10/2009 19:22

VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)

UGT-PV ha presentat hui la campanya 'Els lèxics bàsics' de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), amb la qual es pretén promocionar i divulgar la llengua en el món educatiu i en diferents sectors de la població de la Comunitat Valenciana. De moment són 15 els díptics editats per l'AVL d'un total de 50 que componen la col·lecció, ha informat hui l'organització sindical en un comunicat.

A la presentació, la secretària de Política Social i Lingüística de la UGT-PV, Pepa Llorca, "atenent a la complexitat de la realitat sociolingüística valenciana", ha instat a la responsabilitat de totes i tots els agents socials, polítics, sindicals i econòmics per a "evitar que la llengua siga motiu de confrontació, i es considere un element de consens i unió entre tot el món".

Així, Llorca ha recordat el compromís de la UGT-PV en la tasca de promoció i divulgació del valencià en tots els àmbits, sobretot en el laboral, "potenciant el coneixement i ús del valencià entre els treballadors i les treballadores, al nombre més gran de centres de treball i no únicament on és imprescindible, així com en la tasca de normalització lingüística a la Comunitat".

Per la seua banda, l'acadèmic de l'AVL Josep Lluís Doménech, que ha agraït a la UGT-PV la difusió d'estos díptics sobre lèxic valencià bàsic i la línia de consens i de potenciació del valencià en tots els camps, també en el laboral.

Doménech ha explicat que els díptics, que recullen entre 100 i 120 paraules en valencià traduïdes al castellà, de cadascuna de les temàtiques (vocabulari de la casa, restaurant, carnisseria, forn, xarcuteria, esports, astronomia, música) unes paraules bàsiques, elementals, que formen part, "tot i que no ens adonem, del 70% de la parla habitual de les ciutadanes i els ciutadans".

En la campanya han col·laborat els gremis corresponents per a la seva difusió entre els ciutadans, per exemple en el gremi de l'hostaleria, de l'esport o la música. Especial atenció té el díptic sobre astronomia, editat en col·laboració amb la Societat Espanyola d'Astronomia (SEA), per a homenatjar l'Any Internacional de l'Astronomia que se celebra este 2009.

Vilaweb - Europa Press

Origen


http://www.vilaweb.cat/www/ep/noticia?no...

Més sobre Acadèmia Valenciana de la Llengua (154)