Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Els valencians reivindiquen un altre model de país en la seua Diada

El Punt - T.R. València 10-Oct-2009

Els valencians reivindiquen un altre model de país en la seua Diada
La implicació de càrrecs valencians del PP en el «cas Gürtel» marca la manifestació
10/10/09 02:00 - València - T.R email protegit
[Capçalera de la manifestació convocada per la Comissió Nou d'Octubre. / Foto: EL PUNT.]
Capçalera de la manifestació convocada per la Comissió Nou d'Octubre. / Foto: EL PUNT.
1
Notícies de ...

* València

En un ambient marcat per la presumpta implicació d'alguns responsables del PP valencià en el cas Gürtel, milers de valencians van eixir ahir al carrer per reivindicar un nou model econòmic, social i cultural de país en positiu, que afronte els principals reptes que té plantejats el País Valencià. Sota el lema Som País Valencià. Treball digne, drets socials i ambientals, els manifestants van recórrer el centre de la ciutat de València sense que hi hagués cap enfrontament amb el sector més reaccionari del valencianisme. Al matí, durant els actes institucionals, es va especular amb la possible dimissió d'algun dirigent del PP.

«En la Diada del Nou d'Octubre sortim al carrer per fer paleses les nostres conviccions i les nostres reivindicacions. Els qui ens sentim valencianes i valencians estem orgullosos de la nostra terra, dels nostres paisatges, del nostre caràcter tolerant. El nostre país és obert i acollidor i hem de continuar lluitant pel nostre patrimoni cultural, per la nostra llengua, pel nostre territori, pels nostres drets socials, perquè tots aquests valors configuren la nostra identitat com a poble.» Així començava el manifest que un representant de la Comissió Nou d'Octubre, que arreplega una dotzena d'entitats de caràcter valencianista, es va encarregar de llegir al final d'una manifestació que va transcórrer de manera pacífica pels carrers de València.

En to festiu, però molt reivindicatiu, la marxa va destacar els reptes que, ara per ara, té plantejats el País Valencià i que, al seu entendre, s'han de resoldre de manera urgent: la superació d'una crisi econòmica, «que té efectes més greus que en el conjunt de l'Estat a causa de la nefasta política del govern valencià»; la denúncia «dels greus casos de corrupció que afecten les més altes instàncies del Consell i de la direcció del PP», i la crítica «a la censura com a política permanent, ja siga amb els intents de tancar TV3 o quan es tracta de canviar el text d'una òpera», va explicar el portaveu d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert. Els convocats van instar les forces de progrés a continuar lluitant per «un model social i econòmic respectuós amb el medi ambient, amb les treballadores i els treballadors, en què no càpiguen les mentides ni la corrupció. En què els drets socials siguen prioritat, en què la nostra llengua siga lliure i sense fronteres en tots els mitjans de comunicació. Per la llengua, la terra i la gent. Pel treball digne, drets socials i ambientals, som i serem País Valencià», van reclamar els manifestants.

Dimissió o destitució

La manifestació del Nou d'Octubre, però, no va ser l'únic acte de la Diada, en la qual la trama del cas Gürtel es va convertir en protagonista –es van poder llegir pancartes com «Visca el País Valencià. Fora el mal govern» i «No volem golfos. Camps, fora», d'Esquerra, o «Molta roba i poc sabó. Ni lladres ni botiflers», de Ca Revolta–. Al matí i durant el lliurament de les Altes Distincions de la Generalitat Valenciana, el president del govern valencià, Francisco Camps, es va defensar de les acusacions que l'impliquen en el cas Gürtel assegurant que en «l'èxit aconseguit en l'última dècada ningú no ens ha regalat res als valencians». Camps també va exigir el seu dret: «A liderar el nostre futur. Els valencians hem travessat pitjors moments que aquests però els hem superat.» Això no obstant, el líder dels populars valencians també va assegurar que «encara queda algun mal moment per superar». Més explícit i expressiu va ser el vicesecretari de comunicació del PP i exconseller portaveu del govern valencià, Esteban González Pons, que va demanar algun moviment a Camps. «Som 700.000 afiliats al PP i un 90% no són càrrecs públics i són els que estan esperant que els líders responguen amb decisions serioses i atrevides. Camps té tota la confiança de Madrid i prendrà una decisió. Hui és festa a València i la festa s'acaba hui a les quatre de la vesprada», va indicar el diputat valencià. Pons es va expressar així després que el secretari d'organització del PP valencià, Ricardo Costa, manifestara que en les últimes reunions mantingudes amb Camps el president li ha mostrat «la seua confiança i que ningú li ha demanat la dimissió». Els mitjans de comunicació presents durant les explicacions dels responsables populars van especular amb la possible dimissió del secretari general del PP valencià, Ricardo Costa. El número 2 del partit, però, s'hi ha negat i ha obligat el president Camps a convocar el comitè executiu dimarts dia 13 a la vesprada, en el qual tot apunta que la direcció popular firmarà la destitució de Costa. L'oposició considera que la dimissió de Costa no hauria de ser l'única i exigeix també la de Camps.
Darrera actualització ( Dissabte, 10 d'octubre del 2009 02:00 )
Publicat a

* El Punt Barcelona 10-10-2009 Pàgina 12
* El Punt Barcelonès Nord 10-10-2009 Pàgina 12
* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 10-10-2009 Pàgina 12
* El Punt Comarques Gironines 10-10-2009 Pàgina 12
* El Punt Maresme 10-10-2009 Pàgina 12
* El Punt Penedès 10-10-2009 Pàgina 12
* El Punt Vallès 10-10-2009 Pàgina 12


El Punt - T.R. València

Origen


http://www.elpunt.cat/noticia/article/-/...

Més sobre Accions de reclamació de l'ús de la llengua (213)