Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Els Debats de Recerca fan un radiografia del passat, present i futur de la llengua catalana a Andorra

Bon Dia - Agències. Andorra la Vella 26-Set-2009

Els Debats de Recerca fan un radiografia del passat, present i futur de la llengua catalana a Andorra Imprimeix
Andorra la Vella // Cultura
Escrit per Agències
Dissabte 26, Setembre de 2009 20:52



Els 4ts Debats de Recerca organitzats pel Govern d'Andorra i la Societat Andorrana de Ciències, que s'han dut a terme al llarg d'aquest dissabte al matí, han tractat el tema de la llengua catalana i Andorra des d'una visió polièdrica, en el sentit que s'han pogut escoltar ponències de recerca sobre el passat, el present i el futur de la llengua.

Aquest és el primer any que els debats aborden les ciències humanístiques, amb la vocació de que en un futur es vagin alternant amb les experimentals, i que fins ara han centrat les tres edicions anteriors dels Debats de Recerca. Èric Jover, coordinador dels debats, s'ha mostrat molt satisfet tant amb el nivell de les conferències com amb la participació en una jornada que ha posat de manifest l'important nombre de persones, tant del país com de fora, que destinen el seu temps en la recerca de les especificitats de la llengua catalana a Andorra.

Miquel Nicolau ha presentat el model sistèmic de l'evolució de l'us del català a Andorra, desenvolupat pel grup de recerca en llengua catalana de la Universitat d'Andorra. Tal com ha apuntat Nicolau, es tracta d'un model pioner en l'aplicació de la sistèmica en el món lingüístic. El projecte té com a objectiu 'dissenyar un model sistèmic que, a partir de la detecció de variables i de la seva interrelació, expliqui l'evolució de l'ús del català a Andorra i permeti plantejar possibles escenaris de futur'.

Una altra de les línies d'actuació en la que el Grup de recerca en llengua catalana de l'Uda treballa des del 2007, és la Xarxa Neoxoc, una agrupació de diversos observatoris de neologia de les varietats geolectals del català. En aquest aspecte, Carolina Bastida ha explicat que a Andorra s'han recollit 1.600 neologismes extrets de l'observació de tres diaris del país, i dels quals un 20% són neologismes apareguts per primer cop a Andorra. Els esports és el camp semàntic que aporta més neologismes, i que sobretot són manlleus de l'anglès.

Per la seva banda, el director de Promoció Cultural i Política Lingüística, Joan Sans ha realitzat una ponència entorn el reconeixement normatiu del vocabulari andorrà. En aquest aspecte, ha defensat la 'important la tasca tècnica que fa el Servei de Política Lingüística i la dels convenis que cada any es signen amb el Centre de Terminologia de Catalunya, així com les relacions amb l'Institut d'Estudis Catalans, per tal de col·laborar en l'ampliació terminològica del català'. Un exemple d'aquestes col·laboracions és el cas de la futura publicació del diccionari d'educació, en la que el Ministeri d'Educació ha participat activament, i que recollirà totes les especificitats terminològiques d'Andorra.

El vicepresident de la Comissió de Toponímia d'Andorra (CTA), Salvador Alba, ha parlat de la tasca de la CTA en la fixació gràfica dels topònims andorrans, fent esment a topònims dubtosos com va ser en el seu moment Bissisarri. Un topònim que, abans de ser aprovat per decret el 2007, havia aparegut escrit fins a dotze maneres diferents.

Nacho Sorolla, investigador de la xarxa Cruscat-IEC, ha explicat, en la seva ponència sobre els grups lingüístics a Andorra, que els lusoparlants i els francoparlants primer aprenen castellà i després català, a la vegada que ha demostrat com les franges joves de castellanoparlants i lusoparlants parlen català fora del nucli familiar, en una proporció similar al castellà. Una altra de les conclusions a les que ha arribat és que el català té un valor social d'andorranització entre els castellanoparlants.
Bon Dia - Agències. Andorra la Vella

Origen


http://www.bondia.ad/index.php?option=co...

Més sobre Política Lingüística Estat andorrà (72)