Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

ERC exigirà compromisos a la Guàrdia Civil pel cas d’Ivan Cortès

Diari de Balears - Albert Kuhn 28-Set-2009

Balears | Política
ERC exigirà compromisos a la Guàrdia Civil pel cas d’Ivan Cortès
El proper 6 d’octubre el diputat Joan Tardà es reunirà amb el director general de la Benemèrita. L’encontre té lloc després de la intervenció de Rubalcaba. Lladó declara que els fets de l’aeroport són “la gota que fa vessar el tassó”
Albert Kuhn | 26/09/2009 | Vistes: 188
Valoració

* Puntuada amb 3 estrelles de 5
* Puntua-la amb 1 estrelles
* Puntua-la amb 2 estrelles
* Puntua-la amb 3 estrelles
* Puntua-la amb 4 estrelles
* Puntua-la amb 5 estrelles

"Això és una vergonya per a la democràcia". Així de clar es mostrà ahir Joan Tardà, el diputat català al congrés d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), en referència als fets d'agost, quan el mallorquí Ivan Cortès fou agredit a l'aeroport de Palma per dirigir-se en català a uns guàrdies civils.

Tardà vingué ahir a Palma, convidat per l'Obra Cultural Balear (OCB), per explicar les iniciatives que s'estan duent a terme conjuntament entre l'Obra, Esquerra i altres partits nacionalistes, com el PSM. Durant la roda de premsa, l'acompanyaren Joan Lladó, president d'ERC a les Balears, i Jaume Mateu, president de l'OCB.

Tardà explicà que, inmediatament després de conèixer-se els fets, demanà una trobada amb Francisco Javier Velázquez, director general de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Alarmat per no obtenir-ne cap resposta, el diputat es reuní amb el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, qui, manifestà Tardà, es comprometé a resoldre una situació que no és el primer cop que succeeix. Fruit de l'encontre, s'aconseguí una entrevista per al 6 d'octubre amb Velázquez, amb la qual Tardà es mostrà "esperançat".

Joan Lladó fou un poc més combatiu que el català i avisà que, si no obtenim compromisos clars, s'optaria per una "internacionalització del conflicte", a través del representant d'ERC al Parlament Europeu. Lladó digué que l'agressió a Ivan Cortès és "la gota que fa vessar el tassó" i que són uns fets "anormals en una Europa democràtica".

Per la seva banda, el president de l'Obra, Jaume Mateu, recalcà que els "drets lingüístics són cívics" i agraí a Tardà la implicació en el cas, com també al senador autonòmic per Balears Pere Sampol, qui també ha exigit explicacions a Madrid.

1.000 preguntes

Així mateix, Joan Tardà indicà que ERC envià el febrer passat un total de 1.000 preguntes a l'Administració de l'Estat per conèixer de primera mà quines passes es fan per estendre el català entre els servidors públics. 80 preguntes es referien concretament a l'ús del català a les Balears en diferents àmbits (Exèrcit, Policia, Guàrdia Civil, Justícia). El fet que la majoria de qüestions no hagin estat contestades és una prova, per Tardà, que no s'hi està fent res. El diputat declarà que "manca la voluntat política".

"No hi ha gairebé cap pàgina web de l'Administració traduïda ni al català ni a l'euskera ni al gallec", denuncià el diputat català. Tardà apuntà l'excepció de la web de l'Agència Tributària, que sí que es pot veure en els quatre idiomes oficials, fet que titllà de "curiós".
Diari de Balears - Albert Kuhn

Més sobre Insults/agressions per parlar català, insults per ser catalans (104)

Destacats