Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'Atles interactiu d'entonació del valencià estarà llest a l'any 2011

Vilaweb - Europa Press 16-Jun-2009

SOCIETAT:

L'Atles interactiu d'entonació del valencià estarà llest a l'any 2011
16/06/2009 17:58

VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)

El professor de la Universitat Cardenal Herrera CEU Vicent García Perales ha presentat hui un avanç del projecte 'Atles Interactiu d'Entonaciò del Valencià', un projecte "pioner" a la Comunitat Valenciana, patrocinat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que serà una realitat en 2011, han informat hui els responsables de la iniciativa.

La presentació del projecte, que està en fase d'elaboració, s'ha realitzat en les 'I Jornades d'Història Comarcal: Gènesis i elements configuradors', organitzades per la Comissió d'Estudis Comarcals de la Universitat Cardenal Herrena-CEU i la Conselleria d'Educació.

L'AVL, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i un equip de professors universitaris i enquestadors integren l'equip que desenvolupa esta investigació, que permetrà cobrir l'espai buit que existix en els estudis de prosòdia i entonació del valencià.

En la seua intervenció, Vicent García Perales ha assenyalat que es tracta d'"un projecte pioner a la Comunitat Valenciana" ja que mai "s'ha estudiat l'entonació" a les comarques i municipis valencians. El professor del CEU forma part de l'equip d'investigadors que desenvolupen este projecte per al que tenen la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, i ha estat la persona encarregada de fer el treball de camp a la província de València.

García Perales ha al·ludit a exemples de les diferents entonacions que davant d'una mateixa situació i expressió poden detectar-se a les comarques valencianes. Així, entre d'altres conclusions preliminars, ha apuntat que "a la zona de l'Horta, Camp de Morvedre i Camp de Túria no tenen una entonació tan marcada com les zones del sud".

Així, ha explicat que a Xàtiva o Fontanars l'entonació és més marcada, existix "més cançó". L'investigador ha afegit que amb "l'entonació es poden descriure paràmetres tonals" i que també pot servir per a descriure "consciències comarcals".

El projecte de l''Atles d'entonaciò del valencià' va arrencar en octubre del 2008 i s'acabarà en 2011. La intenció dels experts és crear una pàgina web en la qual podran consultar-se els materials gravats, com les entrevistes, per a conèixer l'entonació de cadascuna de les comarques. El portal encara no s'ha publicitat però pot consultar-se ja en http://prosòdia.uab.cat/web_atles_valencia, on es troben els exemples de Guadassuar i Xàtiva.

El mètode utilitzat es basa en gravacions de veu i vídeo realitzades en 28 poblacions de la Comunitat Valenciana, 10 municipis de la província de València. Vicent García Perales ha assenyalat que s'ha intentat que els municipis siguen capital de comarca o "representatius de cada comarca". S'han realitzat enquestes a veïns de Llíria, Sagunt, Alboraia, Torrent, Sueca, Guadassuar, Gandia, Xàtiva, Ontinyent i Fontanars.

Alhora, les jornades s'han completat amb una taula rodona en la qual s'ha debatut sobre el naixement, evolució i futur de les comarques i en l's'ha posat de manifest l'escàs desenvolupament de l'estructura comarcal.

LLEI COMARCAL

Manuel Sanchis Guarner, membre del Consell Valencià de Cultura, ha lamentat que no s'haja desenvolupat una llei comarcal i que els representants polítics "no s'han cregut mai l'assumpte de les comarques".

En termes similars s'ha manifestat el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i professor de dret a la Universitat Cardenal Herrerera-CEU, Juan Climent, qui ha analitzat la figura de les comarques des del punt de vista legislatiu. El jurista va trobar a faltar també que no hi haja normes que desenvolupen les comarques i ha assenyalat que "no existix voluntat política d'establir un sistema comarcal".

Tot i això, sí que ha existit un desenvolupament legal de les àrees metropolitanes. El magistrat afirma que "només fa falta voluntat política" per a desenvolupar l'estructura comarcal perquè "els estudis estan fets".

Emili Casanova, president de la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals de la Comunitat Valenciana, ha assegurat per part seua que "la cultura més productiva és comarcal "ja que "són les comarques les que estan tirant de la Comunitat". Este investigador, ha destacat les aportacions que podrien fer les federacions i ha llançat algunes peticions com que "es deixe de considerar als centres d'estudis com centres polítics i crítics". Ha proposat en esta línia "que s'aprofite el paper de coordinació que poden exercir els centres d'estudis comarcals perquè s'evitarien despeses i la Comunitat avançaria".

Finalment, l'alcalde de Alfara del Patriarca, Enric Cuñat, ha repassat els principals problemes als quals s'enfronten comarques com la de l'Horta Nord i ha conclòs la seua ponència apel·lant a la necessitat que "en alguns llocs, especialment com l'Horta, on existixen fluixos de població importants, ha d'haver òrgans de participació" i, fins i tot, s'ha mostrat partidari d'"algun sistema electoral per al territori", en al·lusió a les comarques.
Vilaweb - Europa Press

Origen


http://www.vilaweb.cat/www/ep/noticia?no...

Més sobre Sobre la llengua (243)