Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

“A Suècia, tots els metges externs han de saber suec en manco de mig any”

Diari de Balears - Antoni Mateu 6-Nov-2008


Balears | Política
“A Suècia, tots els metges externs han de saber suec en manco de mig any”
Antoni Mateu | 06/11/2008 | Vistes: 171
Valoració

* Currently rated 5 star(s) on 5
* Rate it 1 stars
* Rate it 2 stars
* Rate it 3 stars
* Rate it 4 stars
* Rate it 5 stars

El metge homeòpata Carles Amengual (Selva, 1956) és un dels impulsors de l’anomenada "xeremiada sanitària", l’acció que duran a terme demà els professionals de la salut que donen suport al Govern per exigir coneixements de català.

Qui representau, vós?
El que està clar és que els que han convocat la concentració de demà (avui, pel lector) no representen tots els metges de la sanitat de Balears. Ni molt manco. N’hi ha d’altres que veuen amb bons ulls que s’exigeixi un certificat de català per exercir de metge o d’infermer. Per això, alguns professionals ens concentrarem divendres i aquells que sabem tocar les xeremies, les sonarem vestits amb bata. Allò evident és que si un metge, davant un pacient que li explica que li fa mal aquí o aquí deçà, diu ¿Cómo dice?, perd l’empatia amb el malalt. I aquesta és de les condicions bàsiques per a l’exercici de la medicina. La qualitat de la comunicació minva molt si es fa canviar al malalt la llengua que parla.

Quins arguments donau a favor del decret?
Hi ha qui diu que aquesta mesura només beneficiarà aquells vellets de la part forana que saben poc castellà. Això no és així. Perquè tots els balears puguin exercir el dret a parlar en català en qualsevol àmbit, és necessari que qui l’escolti l’entengui. A més, hi ha un greuge comparatiu. A qualsevol altre funcionari de l’Administració li exigeixen que acrediti els seus coneixements de català. Tanmateix, però, el bessó de tot això és el Decret de Nova Planta de 1715. Ara que es parla tant de memòria històrica i dels quaranta anys de dictadura, cal anar més enrere. Tres-cents anys més enrere per combatre allò que anomenaren el "justo derecho de conquista" i negar-nos a ser col·laboradors del genocidi cultural i lingüístic de la nostra nació.

Hi ha qui diu que s’oposa a la mesura perquè els metges d’altres comunitats o estats que vénguin aquí no tindran igualtat de condicions.
Això fa rialles. És bo de veure que qui vol treballar a un país ha d’aprendre la llengua del país en qüestió. Jo he exercit a Itàlia, França, Anglaterra, la Xina i Mèxic. I en tots i cadascun d’aquests estats he hagut d’aprendre’n la llengua. Ara estic estudiant tibetà amb una professora nadiua perquè també hi vull anar a fer feina. A Suècia, per exemple, on com a Balears hi ha una gran demanda de metges, a tots aquells metges externs que hi van a treballar els donen casa i cursos de suec gratuïts. Estableixen que en un termini d’entre tres i sis mesos parlin suec. Per tant, en manco de mig any han de saber suec si volen continuar treballant. La diferència és que Suècia és un estat sobirà.
Diari de Balears - Antoni Mateu

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/Pol%C3%AD...

Més sobre Política Lingüística Illes Balears (2017)