Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Un professor nord-americà conclou que Colom era català

e-notícies 24-Oct-2008

Charles F. Merrill investiga durant 18 anys i sentència que "es va castellanizar" el descobridorImatgesColom era català
El professor de la Saint Mary´s University de Maryland (Estats Units), Charles F. Merrill, ha assegurat que els orígens del descobridor d'Amèrica, Cristòfor Colom, estan a Catalunya, segons recull La Vanguardia. Merrill, que ha invertit 18 anys en la investigació, argumenta la catalanitat del descubridor a 'Colom of Catalonia. Origins of Christopher Columbus. Revealed (Demers Books)', que es publicarà l'any vinent.
"El navegant es refereix als Reis Catòlics com 'els meus senyors naturals'; si fos genovés no hagués afegit 'naturals', parlaria de 'els meus senyors' a seques", argumenta Merrill, expert en història medieval. També afegeix que no ha trobat "cap document oficial de l'època en què surti el nom de Colombo. Apareixen Colomo, Colom i Colón, però mai l'italià Colombo. ¿Per què? Doncs perquè es castellaniza Colom en les formes Colomo i Colón".
Merrill explica que després del descobriment el navegant va escriure tres cartes (una d'elles a Luis de Santángel, escribà de ració), de les quals actualment es conserven còpies en castellà i en llatí, "però tenim arguments per a pensar que la versió original era en català. El fill de Colom, Hernando, tenia un índex de llibres amb anotacions, entre ells tenia la carta que el seu pare va enviar a Santángel i deia que era en català". Un altre argument són, per a l'autor, "les seves catalanades, va posar Montserrat a una illa...".
e-notícies

Origen


http://politica.e-noticies.cat/un-profes...

Més sobre Era Cristòfol Colom catalanoparlant? (34)