Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Una experta diu que el català perilla

Diari d'Andorra - Joan Antoni Guerrero. Sant Julià de Lòria 29-Ago-2008

Cultura
• LLENGUA
Una experta diu que el català perilla
La lingüista Carme Junyent diu que l’ús social de l’idioma a Andorra és a un pas d’entrar en el que la Unesco entén com a “llengua en perill d’extinció”
Joan Antoni Guerrero
Sant Julià de Lòria
La lingüista Carme Junyent, ahir a Sant Julià de Lòria, on va pronunciar al vespre una conferència dins de la Universitat d’Estiu.Amplieu

• Que el català s’aprengui a les escoles i que sigui oficial en un Estat no són, ara per ara, cap garantia per a la perdurabilitat de la llengua. Així ho creu Carme Ju-nyent, lingüista i directora del Grup per a l’Estudi de les Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona (UB), que ahir va visitar la Universitat d’Estiu. L’experta va reflexionar al voltant de les estadístiques: sobre el 29 per cent d’ús social del català que hi ha al Principat va recordar que és un percentatge que se situa només un punt per sota del 30 per cent a partir del qual la Unesco comença a considerar que les llengües es troben “en un procés d’extinció”. En conseqüència, Andorra estaria a punt de fer el pas definitiu cap a l’abisme lingüístic.
“Andorra es troba tot just per sota del 30 per cent que marca la Unesco com a llindar, quan fa deu anys l’ús social del català en aquest país era del 50 per cent.” L’observació d’aquesta dada fa pensar Junyent que el català al Principat es troba ja a la corda fluixa i, precisament per això, no tem que la titllin d’alarmista tot recordant que “hi ha moltes llengües al món que no tenen televisió, però tot i això la gent les usa i les transmet”. I segueix: “Es tracta de guanyar àmbits d’ús social, s’ha de remuntar perquè no es pot seguir reculant.” En aquest sentit, hi va afegir que “una de les vies de sortida és que el català sigui la llengua en què s’entenguin els andorrans, que a casa cadascú faci el que vulgui, però a Andorra que es visqui en andorrà”.
Si a les Valls la situació és precària, es podria dir que a Catalunya és catastròfica, tenint en compte la informació que maneja Junyent. Afirma la lingüista que l’ús social del català al país veí se situa en un 40 per cent i sosté que l’idioma està millor al País Valencià, i això malgrat que els diversos governs de la Generalitat en aquella comunitat no hagin assumit mai com a prioritària la qüestió lingüística. “Una cosa és la política, però pel que fa a l’ús social es pot viure tranquil·lament en català en alguns pobles del País Valencià.”
Malgrat el pronòstic que fa Ju-nyent, la lingüista assenyala que aquest “no és un procés irreversible”, però destaca que “és un moment clau”. En aquest sentit, manifesta que l’esperança s’ha de dipositar en una nova generació de persones nascudes entre el 1973 i el 1983 per veure com es comportaran a l’hora d’usar i transmetre el català als fills.
La generació clau és, però, la dels nascuts el 1978, persones que han arribat a la universitat després d’una trajectòria acadèmica plenament en català. “És amb aquesta generació amb la qual ens estem jugant els quartos”, afirma la lingüista. L’experta va fer ahir al vespre una intervenció en el marc de la Universtitat d’Estiu, on va centrar-se en la qüestió del patrimoni immaterial i la llengua.

Un estudiós convida a admetre que “part del patrimoni desapareixerà”
L’antropòleg Marc Augé, director de recerca de l’escola dels alts estudis en ciències socials de França, va assegurar ahir a la Universitat d’Estiu que la humanitat ha “d’acceptar que hi ha mort i que part del patrimoni acabarà desapareixent”. Així mateix, va manifestar que “totes les cultures es comuniquen entre elles i que el fenomen de transformació els és comú”. L’antropòleg va dir en una roda de premsa que “no hi ha identitat sense alteració” i que “totes les cultures són fruit d’una evolució”. Va defensar, a més, la cultura com una entitat “global” i no pas com una realitat “fragmentada”. “Només hi ha una humanitat i aquesta és una única espècie”. Augé, que va parlar també del turisme, va analitzar com a “irreversible” l’anomenat efecte Walt Disney –citant Naturlàndia–, que promou el gust per espais artificials.

Diari d'Andorra - Joan Antoni Guerrero. Sant Julià de Lòria

Origen


http://www.diariandorra.ad/noticies/view...

Més sobre El català, llengua amenaçada (202)