Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L’Obra Cultural Balear considera inacceptable que el personal sanitari i administratiu de l’IB-SALUT no hagi de conèixer el català per exercir a les I

Tribuna Mallorca 5-Mar-2008

05/03/2008 · Palma
L’Oficina de Drets Lingüístics de l’Obra Cultural Balear considera totalment inacceptable i incomprensible l’acord a què han arribat l’IB-Salut, organisme dependent de la Conselleria de Salut, i la majoria de sindicats representats a la mesa sectorial de sanitat que fa referència a la convocatòria de l’oferta pública d’ocupació del Servei de Salut.

El pacte no preveu cap requisit de coneixement de català per a les persones que es presentaran a les properes oposicions a personal sanitari i administratiu, fet que contravé la Llei de Normalització Lingüística (article 6, 1.-El català, com a llengua pròpia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, ho és també del Govern Autònom, del Parlament i dels Consells Insulars i, en general de l'administració pública, de l'administració local i de les corporacions i institucions públiques dependents de la Comunitat Autònoma) i la Llei de la Funció Pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears (article 45 (…) A les proves selectives que es realitzin per a l'accés a les places de l'administració a l'àmbit territorial de les Illes Balears, s'ha d'acreditar el coneixement de la llengua pròpia de la comunitat autònoma en expressió oral i/o escrita, respectant plenament el principi de proporcionalitat a nivell d'exigència d'un determinat coneixement, que haurà d'estar relacionat, en qualsevol cas, amb les places o funcions de que es tracti). L’acord també és contrari a diverses lleis estatals, com l’Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut (article 30, 2. Els procediments de selecció, els seus continguts i proves s’adequaran a les funcions a desenvolupar a les corresponents places incloent, en el seu cas, l’acreditació del coneixement de la llengua oficial de la respectiva comunitat autònoma en la forma que estableixin les normes autonòmiques d’aplicació) i l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (article 54, 11. Garantiran l’atenció al ciutadà en la llengua que ho sol·liciti sempre que sigui oficial al territori; i article 56, 2. Les Administracions Públiques, en l’àmbit de les seves competències, hauran de preveure la selecció d’empleats públics degudament capacitats per a cobrir els llocs de treball a les Comunitats Autònomes que tenguin dues llengües oficials). L’acord és, per a l’entitat, clarament discriminatori, ja que eximeix de coneixements de català tant al personal sanitari com a l’administratiu, fet que no passa a altres àmbits de l’administració autonòmica, en què els aspirants a funcionaris han d’acreditar els seus coneixements en aquesta matèria. Per a l’entitat, el fet no té cap excusa, i demana als responsables de la Conselleria de Salut una explicació. És més, a més d’excloure el coneixement de català com a requisit, l’acord en fa una valoració molt baixa com a mèrit, tant a les oposicions com als concursos de trasllat.

Amb aquest acord, segons l’OCB, l’IB-Salut discrimina els ciutadans i les ciutadanes de les Illes Balears, que tenen dret a adreçar-se i a ser atesos, oralment i per escrit en català, per part de qualsevol funcionari públic. L’Oficina de Drets Lingüístics ha rebut durant els darrers mesos nombroses queixes i denúncies de discriminació de treballadors del sector de la salut, que són gravíssimes per tractar-se de maltractaments a un àmbit tan sensible com aquest És més, l’entitat ha pogut comprovar que tot el funcionament de l’IB-Salut incompleix la Llei de Normalització Lingüística: les circulars internes, la informació que s’envia als pacients, la llengua de les planes web dels diferents centres hospitalaris, en molts de casos l’atenció oral als mateixos usuaris... deixen de banda, quan no menyspreen, l’idioma propi i oficial de les Illes Balears.

L’OCB considera gravíssima aquesta situació. Davant l’allau de casos de denunciats l’entitat va demanar, el passat 30 de gener, una reunió amb els responsables de la sanitat pública a les Balears, sense que aquests encara hagin posat data per tractar la qüestió. Per contra, l’esmentat acord significa una continuació de la mateixa direcció hostil als drets lingüístics dels ciutadans iniciada durant els darrers anys. L’OCB no descarta recórrer als tribunals si l’IB-Salut no rectifica i retorna a una línia de respecte cap a la legalitat lingüística vigent.
Tribuna Mallorca

Origen


http://www.tribunamallorca.cat/not%edcie...

Més sobre Política Lingüística Illes Balears (2017)